Muncitorul Dorel face legea în oraşele Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni din marile oraşe ale Moldovei rămân zilnic pe întuneric din cauza lui „Dorel”, muncitorul tipic de pe şantierele publice. Ieşenii şi băcăuanii au simţit de nenumărate ori puterea lui Dorel, cel care dintr-o lovitură de cazma lasă fără electricitate un cartier întreg.

Moldovenii din marile oraşe sunt exasperaţi din cauza deselor pene de curent care lasă în beznă cartiere întregi. Până şi furnizorul E.ON recunoaşte că „defectele”, cum se numesc în jargon, s-au înmulţit în ultima vreme peste „norma” obişnuită. Ei spun însă că, de cele mai multe ori, vina nu le aparţine.

Sapă mai mult pe ghicite

În cazul Iaşului, cele învinovăţite sunt firmele angajate de societăţile sau regiile din subordinea municipalităţii, care lucrează în tot oraşul pentru refacerea infrastructurii. Muncitorii, care au de cele mai multe ori o minimă instruire, lovesc din neglijenţă cablurile subterane.

„Pentru a putea efectua lucrări în proximitatea reţelelor de energie electrică, firmele ar trebui să ne solicite un aviz la care este ataşată o schiţă cu traseul exact al reţelelor noastre din acea zonă. Din păcate, ori nu ni se solicită acest aviz, ori nu sunt respectate indicaţiile”, a precizat Sorin Munteanu, purtător de cuvânt al E.ON Moldova.

Practic, muncitorii sapă fără să ştie ce reţele se află în subteran.  În medie, şase din cele şapte întreruperi majore ale electricităţii semnalate de E.ON în ultima lună s-au produs din cauza unor „terţi”.

Într-un clasament al incompetenţei pe primul loc se situează „muncitorii ce executau lucrări la reţeaua de termoficare”, cu patru cabluri tăiate, urmaţi de „angajaţi ai societăţii Citadin” şi „muncitori ce executau lucrări la reţeaua de apă” cu câte o intervenţie ratată.

Primăria pasează vina

În ciuda informaţiilor furnizate de E.ON, directorul Citadin spune că „ultimul incident cu E.ON l-am avut acum doi ani şi jumătate”, iar reprezentantul CET afirmă că este puţin probabil ca muncitorii sau firmele angajate de această societate să fi dat peste vreun cablu de electricitate.

„Procentul de avarii cauzate de lucrări ale societăţilor din subordinea Primăriei este infim faţă de întreruperile care au loc chiar din vina societăţii E.ON”, a concluzionat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Pe de altă parte, un angajat al Direcţiei Tehnice din Primărie, care a preferat să rămână anonim, susţine că într-adevăr munctorii de pe şantiere dau peste cabluri, dar vinovat ar fi tot E.ON, pentru că îşi îngroapă reţelele la o adâncime mult mai mică decât cea prevăzută în proiecte.

Muncitorii, în formă şi la Bacău

Şi băcăuanii au probleme similare din cauza excesului de zel al muncitorilor care lucrează la infrastructură. În ultimele două luni, oficialii E.ON Bacău au semnalat peste 15 avarii produse de către „terţi”.

La începutul lui septembrie, şoferul unui camion a rupt trei stâlpi de înaltă tensiune din satul Schineni, după ce a agăţat cu bena reţeaua de înaltă tensiune, şi i-a lăsat pe locuitori în beznă timp de o zi. Cei de la E.ON spun că în municipiul Bacău au fost tăiate, în această perioadă, peste 10 cabluri subterane, fapt ce a afectat mii de locuitori din toate cartierele oraşului.

Transplant fără curent electric

Una dintre cele mai grave avarii ale E.ON a avut loc la începutul lunii, când un cablu subteran vechi a explodat şi a lăsat fără curent tot cartierul Copou. Au fost afectate patru spitale din zonă, un caz deosebit înregistrându-se la „Parhon”, acolo unde medicii se aflau în mijlocul unei operaţii de transplant de rinichi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite