Muncitori din Honduras, sclavi la Rodipet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitori din Honduras, sclavi la Rodipet
Muncitori din Honduras, sclavi la Rodipet

Libanezul care a pus mâna pe firma de distribuţie de presă Rodipet este anchetat pentru că a traficat migranţi din Honduras. Peste 20 de cetăţeni străini au fost aduşi ilegal în ţară de Hassan Awdi ca să muncească la negru. Ei erau cazaţi în condiţii mizere, fără hrană şi ameninţaţi cu puşcăria.

Citiţi şi:


Unul dintre dosarele în care probele împotriva lui Awdi sunt cele mai concludente este cel de trafic de persoane. „Adevărul“ a reuşit să ajungă la unul dintre cetăţenii străini racolaţi pentru a fi exploataţi în condiţii demne de epoca sclavagismului la Rodipet. Cei mai mulţi dintre ei provin din Honduras, iar alţii din Filipine.

Pentru hondurieni situaţia a fost disperată, întrucât în România nu există reprezentanţă diplomatică. Ei au fost racolaţi de firma „JCR“, din Honduras, la comanda firmei Intelbiz Solutions SRL, al cărei acţionar majoritar este una dintre societăţile lui Hassan Awdi, SC Baalbeck Tourism.

Lista sclavilor

Dacă filipinezii au fost salvaţi numai la intervenţiile consulatului de la Bucureşti, hondurienii au avut mai mult de pătimit, singura lor şansă fiind evadarea.

„Adevărul“ a intrat în posesia listei cu cei 12 sclavi aduşi din Honduras: Ana Joaquina Corea Ayala, Alan Fernando Paredes, Dennis Alexander Mejía, Edwin Eduardo Mejía, Emy Eunice Morter Peña, Jorge Nahín Rodríguez, Marcia Marlene Cruz, Marco Fajardo Galdámez, David Almanza Arévalo, Nelson David Hernández, Terencio Villafranca Arévalo şi Nelson David Hernández Cálix.

Chiar dacă au reuşit să scape din „captivitate“, toţi sunt speriaţi de clanul Awdi şi de racolatorii acestuia. Ei au muncit în chioşcurile Rodipet în perioada septembrie-noiembrie 2008.

Până în februarie 2009 au fost ajutaţi să supravieţuiască de fundaţii care se ocupă de soarta refugiaţilor. De altfel, tot cu ajutorul unor fundaţii au reuşit să se întoarcă în Honduras.

Zece inşi într-o garsonieră

Contactat de reporterii „Adevărul“,  Nelson David Hernández Cálix, unul dintre hondurienii exploataţi de clanul Awdi a fost rezervat în a da detalii despre ceea ce i s-a întâmplat în România. „Ceea ce ştiu este că ziarul «Adevărul» este difuzat de Rodipet, firma domnului Hassan“, spune Cálix.

Un alt hondurian care a reuşit să scape din sclavie este David Almanza (39 de ani). „Când am ajuns, am predat paşapoartele. Am vrut să lucrăm în România, am fost duşi să lucrăm la Casa Presei, însă, din păcate, nu am primit banii care ne-au fost promişi în Honduras. Am stat la sediul unei fundaţii timp de aproximativ trei luni, după care am reuşit să mă întorc acasă“, a declarat Almanza pentru „Adevărul“.

Dintre toţi unul singur a fost de acord să povestească în detaliu prin ce a trecut, dar cu condiţia să nu i se publice numele şi fotografia. Mulţi dintre ei au dat declaraţii la Poliţie, dar chiar şi aşa, se tem de influenţa grupării care i-a exploatat. Tânărul povesteşte cum a ajuns să locuiască într-o garsonieră, în Ferentari, alături de alte nouă persoane traficate, în paturi supraetajate ca la armată.

image

Unul dintre migranţii din Honduras a acceptat, doar sub protecţia anonimatului, să povestească despre calvarul trăit la Rodipet  Foto: Horia Călăceanu



„Am trăit zece oameni într-o garsonieră, dormeam în paturi unii peste alţii. Apă caldă la baie nu aveam. Era o bucătărie mică, dar nu aveam ce să mâncăm, căci nu aveam bani. Ne-au împărţit pe toţi 12 pe la chioşcurile Rodipet. Ne-au spus că ne asigură transportul de la garsonieră până la chioşc. Însă a doua zi ne-au dus cu autobuzul, ca să ştim să venim singuri la lucru. A treia zi ne-am rătăcit toţi prin Bucureşti, că nu am ştiut unde şi când să schimbăm autobuzele şi tramvaiele“, a povestit tânărul reporterilor „Adevărul“.

La sfârşitul primei luni de vândut ziare, hondurianul a primit 475 de lei în loc de 300 de dolari, cum îi promisese Hassan Awdi. Nu a fost angajat cu contract de muncă.  Când a întrebat despre restul banilor, a fost ameninţat că o să fie aruncat în stradă.

„Hassan Awdi ne-a spus că trebuie să aşteptăm. Apoi, când au apărut probleme cu poliţia, care a depistat alte cinci persoane din Honduras, care urmau să mucească toţi la Rodipet, Awdi ne-a rotit de la un chioşc la altul şi ne-a ameninţat că ne aruncă în puşcărie. Apoi Awdi ne-a adus la încărcat de ziare în microbuze, noaptea. Ne-a spus că ne ia paşapoartele. Ne-a fost frică“, a mai spus tânărul hondurian.

„Au fost zile când nu am mâncat nimic“

Tânărul exploatat la Rodipet povesteşte că s-a simţit ca un sclav timp de două luni, cât a lucrat pentru Rodipet. „A fost oribil. Nu mai ştiam ce să fac. Au fost zile când nu am mâncat nimic. Ne mai dădeau de mâncare românii cu care mai eram pe la chioşcuri. Dacă ei nu veneau cu mâncare, muream de foame. Am mâncat ouă, pâine şi sandviciuri timp de două luni“, a mai povestit tânărul din Honduras.

Nu crede că clanul fraţilor Awdi o să păţească ceva, din cauza corupţiei din România. „Ei sunt oameni cu bani. Iar în România oamenii cu bani nu păţesc nimic. Totul e de vânzare. Totul! Eu sper, dar nu ştiu dacă o să se întâmple ceva bun. Cred că oamenii bogaţi pot să facă orice şi vor scăpa“, a mai spus fostul sclav.

Intraţi fără viză în România

Deşi nu au avut viză pentru România, cele 12  persoane din Honduras au reuşit să treacă de poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Băneasa, cu ajutorul unui avocat.

„A venit un avocat să ne ia. Noi am fost racolaţi de firma «JCR», din oraşul San Pedro Sulla (Honduras), care ne-a promis marea şi sarea. Ne-au spus că lucrăm în hoteluri, în restaurante, unde o să servim lumea. Când colo ne-am trezit sclavi în România“, spune tânărul.

În ţară, firma care i-a preluat pe toţi muncitorii străini este Intelbiz Solutions SRL, societate controlată de Hassan Awdi. Folosind datele de contact ale firmei respective, reporterii „Adevărul“ nu au primit niciun răspuns la solicitările de a obţine un punct de vedere vizavi de situaţia „angajaţilor“ care au reclamat la Poliţie tratamentul la care au fost supuşi în România.

Hassan Awdi şi membrii grupării sale implicaţi în acest caz sunt cercetaţi pentru  trafic de migranti, trafic de persoane prin exploatare prin muncă şi pentru constituire de grup infracţional organizat sau grup de crimă organizată.

Hassan a fugit din România

Libanezul Hassan Awdi a fugit din ţară, la 25 august. El şi-a luat cu el şi copiii, chiar dacă aceştia ar fi trebuit să-şi continue anul la Şcoala Româno-Americană. Mai mult, pentru că dosarele sale s-au înmulţit, el şi-a angajat şi un nou avocat: fostul procuror Ciprian Nastasiu.

image

Când am ajuns, am predat paşapoartele. Din păcate, nu am primit banii care ne-au fost promişi în Honduras.

image


David Almanza
victimă

Cercetat pentru spălare de bani

Hassan Awdi este cercetat şi pentru spălare de bani. El şi acoliţii săi sunt acţionari în 42 de societăţi comerciale. Ofiţerii specialişti şi procurorii au luat toate firmele la puricat, existând informaţii că deja a fost depistată o operaţiune de spălare de bani şi evaziune fiscală de peste două milioane de euro.

Este vorba despre o operaţiune care a fost derulată pe o singură firmă dintre cele 42, SC Magna Two SRL, „rostogolită“ din Magnar System Com Srl şi apoi devenită Magnar System Com SA.

Instanţa a admis deschiderea procedurii de insolvenţă a Rodikiosk

image

Florin Lungoci a fost revocat din funcţia de director al Rodipet

Tribunalul Bucureşti a admis, ieri, cererea Adevărul Holding pentru deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul societăţii Rodikiosk. Această societate a fost înfiinţată de clanul Awdi pentru a prelua o parte din activitatea Rodipet. De altfel, întreaga activitate a celei mai mari societăţi de distribuţie de presă a fost fragmentată şi transferată firmei nou-înfiinţate.

Chiar Rodipet a devenit după privatizare SC Network Press Concept SA. Rodipet a încheiat cu Rodikiosk contracte comerciale, prin care aceasta din urma preia în întregime obiectul de activitate al fostei Rodipet.

Încă de la 8 iulie, Adevărul Holding a anunţat că sistează pe termen nedeterminat colaborarea cu distribuitorul de presă Rodipet, din cauza neachitării datoriei de 1,2 milioane de euro, dar şi a opririi unilaterale a distribuţiei produselor „Adevărul“ de către Rodipet.

Statul a preluat conducerea Rodipet

Instanţa Tribunalului Bucureşti a dispus ieri deschiderea procedurii generale de insolvenţă şi a fixat următorul termen al procesului pe 23 noiembrie.

Luni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) l-a revocat pe Florin Lungoci  din funcţia de director general al Rodipet (actuală Network Press Concept SA), în locul acestuia fiind numit Ciprian Cioaric. La 28 octombrie, la sediul AVAS se va întruni Adunarea Generală a Acţionarilor prin care va fi numit şi noul Consiliu de Administraţie al Rodipet.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite