„Mumiile“ au escaladat Liceul de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Mumiile“ au escaladat Liceul de Artă
„Mumiile“ au escaladat Liceul de Artă

Timp de o lună, elevii au confecţionat 10 manechine, pe care le-au agăţat mai apoi pe faţada atelierului de creaţie a liceului. Operele de artă au fost realizate din folie de plastic, bandă adezivă şi caiete folosite de elevii claselor a XI-a B şi a XII-a B, iar investiţia a fost de doar 25 de lei.

Persoanele care trec pe lângă Liceul de Artă din Baia Mare au parte de o privelişte cu totul aparte. Pe faţada atelierului de creaţie al liceului, precum şi în turnul clădirii stau agăţate zece „mumii“, realizate de 30 de elevi din clasele a XI-a B şi a XII-a B.
Ideea inedită îi aparţine profesoarei de sculptură, Mirela Berindan, care a vrut să iasă din tiparele impuse de programa şcolară şi să destindă atmosfera din cadrul orelor. „Potrivit programei şcolare, elevii au de studiat figura umană. Mi-am zis că, printr-o astfel de expoziţie, am putea ieşi din spaţiul tradiţional şi să animăm cladirea liceului“, a declarat profesoara.

Elevii, creatori şi tipar pentru manechinele

Întreaga muncă s-a desfăşurat în cadrul orelor de curs şi a durat aproximativ o lună. Manechinele au fost confecţionate din trei folii de plastic alimentar, trei role de bandă adezivă, câţiva metri de melană şi câteva sute de file, fie din revistele elevilor, fie din caietele folosite în anii anteriori. „Materialele folosite pentru realizarea expoziţiei au costat 25 de lei. O sumă infimă pentru toţi elevii şi pentru costurile pe care le presupune în mod normal o expoziţie“, a arătat profesoara.
Elevii s-au distrat pe cinste, asta deoarece nu au fost doar creatorii mumiilor, ci şi tiparul acestora. „A fost o muncă în echipă. Ne-am îmbrăcat practic în folie pe care am prins-o cu banda adezivă, astfel că personajele ne reprezintă sută la sută“, a precizat Mădălina Buszor, elevă în clasa a XII-a B. „Fiecare mumie reprezintă un personaj: de la fetiţa cu ursuleţul în braţe, până la o femeie cu sânii goi şi cu o valiză în mână pe care scrie ironic «Dolce and Gabana». Eu una am zis să fac un ursuleţ, pentru că manechinul avea nevoie de un accesoriu“, a continuat Doris Călăuz, elevă în clasa a XII B.
Ea a spus că s-a gândit să realizeze un ursuleţ nu doar pentru că este o fire copilăroasă, ci şi pentru că are o adevărată colecţie de ursuleţi. „Am luat cel mai mare ursuleţ pe care l-am avut acasă şi l-am îmbrăcat în scotch, după care l-am tăiat într-o parte şi l-am umplut cu hârtie. Trebuie să recunosc că a fost un proiect foarte relaxant“, a explicat Doris. Expoziţia va rămâne pe clădirea atelierului încă aproximativ două săptămâni, în funcţie de vreme. Operele de artă ale elevilor vor rămâne în colecţia liceului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite