Multinaţionalele migrează spre ţări mai ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme, investitori străini din România s-au orientat spre zone de producţie mai profitabile şi îşi mută fabricile în alte ţări. Colgate-Palmolive, Kraft-Foods şi Coca-Cola sunt companiile care îşi mută fabricile din România spre ţări care au costuri mai mici. Ţara noastră nu mai e raiul investitorilor.

Profit mai mare cu cheltuială mai mică. Asta urmăresc multinaţionalele când îşi mută activitatea de producţie dintr-o ţară în alta. Nu este de vină nici criza financiară, nici altcineva.

„Cele trei multinaţionale sunt companii americane şi vă pot spune din experienţă că americanii sunt cei mai pragmatici investitori dintre toţi”, spune Monica Bărbuleţiu, vicepreşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine.

Dacă la începutul acestui  an sute de muncitori nemţi au asistat la relocarea companiei Nokia din Bockum la Cluj, astăzi a venit rândul românilor să asiste neputincioşi la plecarea multinaţionalelor.

După Kraft-Foods România, care va închide fabrica de ciocolată din Braşov, urmând să-şi mute producţia în Bulgaria, Colgate-Palmolive a anunţat că îşi transferă activitatea din ţara noastră în Polonia, iar Coca-Cola va transfera producţia de la Iaşi la Chişinău.

Reprezentanţii Coca-Cola HBC România nu au confirmat încă această informaţie, însă liderii de sindicat de la Iaşi dau ca sigură închiderea fabricii.

Circa 190 de oameni vor fi şomeri din decembrie, ca urmare a disponibilizărilor operate de Colgate-Palmolive România. „Deocamdată, nu ştim o dată exactă a ultimelor disponibilizări, însă estimăm că se va întâmpla pe la jumătatea lunii decembrie“, declara Gabriela Popescu, director-juridic Colgate-Palmolive România.

Colgate-Palmolive pleacă în Polonia

 Reprezentanţii companiei americane susţin că fabrica de la Braşov va fi închisă ca urmare a unui „program mai amplu de restructurare privind reorganizarea globală şi consolidarea activităţii“.

Potrivit oficialilor ARIS, forţa de muncă din Polonia este mult mai scumpă decât în România, însă este posibil ca această mutare să facă parte dintr-un plan de afaceri negociat cu mult înainte de Colgate-Palmolive cu oficialităţile poloneze.

400 de şomeri de la Kraft România

Producătorul de dulciuri Kraft Foods va închide până la finele anului viitor fabrica de ciocolată din Braşov, urmând să mute activitatea cel mai probabil în Bulgaria. La fel şi în cazul celorlalte multinaţionale, oficialii companiei Kraft au anunţat că decizia vine pe fondul necesităţii extinderii activităţii şi nu are nicio legătură cu criza financiară.

Astfel, după diferite studii de piaţă, cei de la Kaft Foods au decis să renunţe la fabrica de la Braşov.

“Businessul merge foarte bine în România, dar locaţia nu ne putea permite extinderea capacităţilor de producţie”, declara Doina Cavache, Corporate Affairs Manager al Kraft Foods România. Autorităţile locale au reacţionat şi au venit cu o contraofertă: un teren mai mare pus la dispoziţie în mod gratuit.

Producătorul de dulciuri a analizat şi această opţiune, însă răspunsul a fost acelaşi: “Apreciem oferta autorităţilor locale, însă decizia Kraft România de a închide fabrica de la Braşov rămâne neschimbată”. În urma acestei decizii, peste 440 de salariaţi vor fi disponibilizaţi până la finalul anului viitor.

Bulgaria, principala contracandidată

În această perioadă, multinaţionalele şi-au accelerat procesul de relocare a capacităţilor de producţie spre ţări mai ieftine. Bulgaria rămâne principalul contracandidat al ţării noastre în materie de investiţii străine

 În timp ce trei companii părăsesc România, alte două intenţionează să investească în ţara noastră

Kraft Foods România îşi relochează fabrica de ciocolată din Braşov cel mai probabil în Bulgaria. Compania a investit până acum circa 50 de milioane de euro în România.

Colgate-Palmolive îşi închide activitatea de producţie din România şi se va reloca în Polonia. Peste 220 de muncitori vor rămâne fără locuri de muncă.

Coca-Cola îşi va închide, potrivit liderilor de sindicat, cea de-a treia fabrică din România, pe cea de la Iaşi, pentru a se reloca la Chişinău.

Producătorul de lenjerie Dim SAS va muta o parte din producţie din Franţa în România. Decizia va afecta circa 100 de muncitori francezi.

Compania americană Procter&Gamble a anunţat de curând că urmează să investească 100 de milioane de euro în oraşul Urlaţi din judeţul Prahova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite