,,Mowgli” de Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase copii împreună cu părinţii lor locuiesc la marginea unei păduri din comuna mehedinţeană Bala, într-un grajd. Autorităţile locale ştiu despre situaţia familiei care locuieşte în condiţii mizere, dar nu fac nimic sub pretextul că micuţilor le este mai bine în familie decât într-un orfelinat.

Petre şi Margareta Mihuţescu din satul Dâlma, comuna Bala, judeţul Mehedinţi, trăiesc la marginea pădurii, într-un grajd din lemn, împreună cu cei şase copii cu vârste între 5 şi 13 ani. Nu au paturi, aşa că dorm cu toţii pe pământ, în culcuşuri din fân şi frunze de ferigă. Nu au toaletă, nicio sursă de apă, curent sau măcar o sobă. În bucătăria încropită din câteva scânduri se găteşte la pirostrii, iar în cămară – o poliţă dintr-o scândură – stau aşezate câteva borcane murdare, pline cu untură.

În pădure, ca să pască animalele

Mezina familiei, Maria Georgiana, are cinci ani. Este murdară, dezbrăcată şi înfometată. Singura ei jucărie este un câine pe care îl trage toată ziua de lanţ, de colo-colo, prin bălăriile de la marginea pădurii.

Margareta Mihuţescu spune că au decis să se mute cu toţii la marginea pădurii pentru a avea unde duce la păscut animalele: şapte oi, două vaci şi un cal.

„Ne-am mutat aici de câteva luni şi stăm până spre iarnă. Atunci ne întoarcem în sat. Nu le este frig copiilor, că se bagă unul în altul“, spune femeia. Ea nu se plânge de condiţiile în care trăieşte, ba mai mult, spune că are grijă şi de copii. „Aici am carne de oaie, o facem pe jar şi e bună. Mai gătim cartofi în căldare. Avem lapte, pâine cumpărăm din sat, că avem alocaţia copiilor“, mai spune Margareta, scoţând o halcă de carne dintr-un sac de rafie.

Autorităţile ridică din umeri

Reprezentanţii serviciului de asistenţă socială spun că nu pot face nimic, deşi cunosc cazul. „Eu sunt legată de mâini, poate găsim pe cineva să-i ajute cu sponsorizări, că noi n-avem paturi să le dăm sau ce le mai trebuie. Părinţii lor n-au avut niciodată ajutor social pentru că nu au vrut. Petre e un puturos incurabil, iar Margareta este dusă cu pluta. Nici în sat n-au casă ca lumea, doar o încăpere din bârne, neîncărcată nici măcar cu pământ”, a declarat Geanina Miloşescu.

Directorul Direcţiei Ju-deţene pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi, Georgeta Aprotosoaie, nu cunoştea situaţia familiei Mihuţescu.

“Am aflat de la dumne-avoastră cum trăiesc copiii. Voi dispune o anchetă socială şi vom lua primele măsuri. Politica noastră nu este să luăm copiii de lângă părinţii naturali, ci să-i sprijinim să se integreze în familia naturală”, a precizat Aprotosoaie. Ea a mai adăugat că familia va primi paturi cu saltele, haine, încălţăminte şi alimente. Peste două săptămâni va fi evaluată situaţia familiei, iar în cazul în care nu se observă nicio îmbunătăţire, copiii vor fi luaţi în plasament. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite