Iran: Moussavi a publicat neregulile electorale de la scrutinul prezidenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul şefului opoziţiei iraniene Mir Hossein Moussavi a prezentat marţi un raport cu fraude comise în scrutinul prezidenţial. Într-un comunicat postat pe site-ul său, Moussavi cere crearea unei "comisii adevărate" pentru examinarea întregului proces al alegerilor.

Raportul denunţă "utilizarea la o scară largă a unor mijloace ale guvernului în favoarea candidatului său", actualul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad şi critică alegerea unor membri ai comitetelor însărcinate cu organizarea alegerilor, selecţionaţi printre susţinătorii lui Ahmadinejad.

"Buletine de vot au fost imprimate în seara alegerilor fără a avea număr de serie, ceea ce este fără precedent în istoria ţării", mai spune raportul, care remarcă fabricarea de "2,5 ori în plus de tampoane pentru validarea voturilor, ceea ce ar putea favoriza fraude".

Potrivit lui Moussavi, reprezentanţi ai candidaţilor la prezidenţiale au fost de asemenea împiedicaţi, pentru diverse motive, să fie prezenţi în birourile de vot în vederea supravegherii operaţiunilor. El denunţă printre altele întreruperea reţelelor de SMS, care ar fi permis reprezentanţilor lui Moussavi să alerteze cartierul său general asupra unor eventuale nereguli.

În final, raportul emite "îndoieli serioase" asupra faptului că urnele erau goale înainte de a fi trimise în birourile de vot. El explică că atunci când ele au fost sigilate, reprezentanţii candidaţilor nu erau prezenţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite