Motoarele politicii româneşti: Mercedes, Range Rover şi Dacia Duster

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii României, indiferent de vârstă sau de sex, au o pasiune comună: automobilele. Deşi au la dispoziţie maşini de serviciu, fie ele de la SPP, de la Guvern sau de la partid, oamenii politici au automobile şi în propriile garaje.

Mai citiţi şi:

Aleşii PDL îşi ţin averile  la secret

Boc: Guvernul analizează impozitarea suplimentară a averilor mari

Preşedintele Traian Băsescu are în proprietate un singur automobil. Este vorba de un Dacia Duster 4 x 4, full-option, care se deosebeşte totuşi de modelele de serie prin culoarea lui specială - roşu purpuriu. Maşina a fost cumpărată în anul 2010 şi a fost plătită, se pare, de soţia preşedintelui. Maşina ar fi costat circa 17.000 de euro.



Al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a trecut în declaraţia sa de avere tot o singură maşină, însă mai veche – un Volkswagen fabricat în anul 2001.

image

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a ales, ca şi şeful statului, o maşină de teren, dar a preferat o marcă sud-coreeană. Roberta Anastase a cumpărat în leasing un automobil Hyundai Tucson, fabricat în anul 2007. Acesta este modelul ales de şefa Camerei Deputaţilor.



Premierul Emil Boc este mai modest. El deţine un autoturism mic, Peugeot 207, fabricaţie 2007, cumpărat în leasing contra sumei de 8452 de euro.

image

Vicepremierul Marko Bela a ales o maşină germană, recunoscută prin fiabilitatea ei: Volkswagen Golf, fabricaţie 2005.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi-a trecut în declaraţia de avere tot o maşină germană – un BMW fabricat în anul 2001.

Colegul său de cabinet, Gabriel Oprea, are două maşini. Ministrul Apărării posedă un Volkswagen fabricat în anul 2006 şi un Mercedes din 2007.

Tot două maşini are şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Elena Udrea se laudă cu două automobile Mercedes – unul din 1998, altul din 2005.

Câte trei maşini au ministrul Transporturilor şi cel al Educaţiei. Radu Berceanu are o Toyota RAV 4 din 2001, un  din 2005 şi un Volkswagen Tiguan din 2008. În declaraţia de avere a ministrului Berceanu, la primele două maşini scrie “cumpărat uzat”, iar a treia maşină este deţinută în leasing.

image

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, are un Audi A6 Break, fabricaţie 2001, cumpărat în 2006 cu 2500 de euro, un Jaguar fabricaţie 1996, cumpărat în 2006 cu 7000 de euro, şi încă un Jaguar, fabricaţie 2004, cumpărat în 2009 cu 10.000 de euro.

Dintre politicienii români se remarcă tânărul europarlamentar Elena Băsescu, având una dintre cele mai scumpe maşini: un Range Rover Sport, negru, fabricaţie 2007, care ar costa, în catalog, circa 72.000 de euro.

image

Deputatul Victor Ponta, preşedinte al PSD, are două maşini. Prima este o Skoda MB 1000, fabricaţie 1967, despre care nu ştim dacă mai funcţionează şi care arată ca modelul din fotografie. În schimb, a doua este o adevărată bijuterie – un Mitsubishi Lancer, fabricaţie 2008, cumpărat în anul 2009, în leasing, cu 33.000 de euro.



Liderul PNL, senatorul Crin Antonescu, este un om modest. El deţine doar o Dacie fabricaţie 2004, cumpărată probabil de soţia lui, europarlamentarul Adina Vălean, înainte de căsătorie.

image

Există însă şi politicieni care nu au în proprietate nici o maşină. Printre aceştia se numără ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi, nu în ultimul rând, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite