Moştenirile cerute în maximum doi ani, scutite de impozit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul nefinalizării succesiunii în 24 de luni, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale. Persoanele care se prezintă în faţa notarului în termen de doi ani de la data decesului autorului succesiunii nu vor datora niciun impozit pentru bunurile moştenite.

Termenul legal pentru opţiunea succesorală este de maximum şase luni de la decesul persoanei. „În interiorul termenului de şase luni, eventualii moştenitori trebuie să se prezinte la notarul public pentru a solicita deschiderea procedurii succesorale şi pentru a-şi manifesta voinţa de a accepta sau de a renunţa la moştenire.

Moştenitorii se pot prezenta în faţa notarului public şi după expirarea acestui termen, unde vor face dovada că au acceptat succesiunea în termenul legal de opţiune de şase luni", a precizat, pentru „Adevărul", preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Dumitru Viorel Mănescu. El a explicat că persoanele care se prezintă în faţa notarului public în termen de cel mult doi ani de la data decesului autorului succesiunii nu vor datora niciun impozit pentru bunurile moştenite.

Dumitru Viorel Mănescu arată că, potrivit Codului Fiscal, „în cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul de doi ani, moştenitorii datorează un impozit de 1%  calculat la valoarea masei succesorale". Moştenitorii vor achita şi un onorariu notarial. Mănescu a explicat pentru „Adevărul" că onorariul notarial pentru bunurile mobile se calculează având în vedere evaluările făcute de moştenitori, la care se adaugă eventualele sume depuse în conturi sau valoarea unor acţiuni deţinute de către defunct la societăţi sau în titluri de valoare.

Onorariul pentru bunurile imobile se stabileşte potrivit valorii acestora rezultată din expertizele întocmite de către Camerele Notarilor prin intermediul experţilor autorizaţi. „Actualele expertize cu privire la valorile imobilelor sunt cu circa 35-40% mai mici decât în 2010, iar onorariile în materie succesorală s-au redus cu aproximativ 15% faţă de anul 2010", a mai precizat Dumitru Viorel Mănescu.

Cine poate solicita deschiderea succesiunii

În afară de soţul supravieţuitor, pot solicita deschiderea procedurii succesorale descendenţii (copiii sau descendenţii acestora), ascendenţii privilegiaţi (părinţii defunctului), fraţii sau surorile sau descendenţii acestora, precum şi toate celelalte rude până la gradul IV (verii primari). Mănescu subliniază că, în conformitate cu Legea notarilor publici, procedura succesorală notarială se mai poate deschide şi la cererea oricărei alte persoane interesate care justifică un interes legitim.

"Onorariile notariale în materie succesorală s-au redus anul acesta cu aproximativ 15% faţă de 2010."
Dumitru Viorel Mănescu
preşedintele Uniunii Notarilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite