Rusia: Primarul Moscovei ar putea fi demis înainte de finalul mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia: Primarul Moscovei ar putea fi demis înainte de finalul mandatului
Rusia: Primarul Moscovei ar putea fi demis înainte de finalul mandatului

Controversatul primar al Moscovei Iuri Lujkov ar putea fi demis înainte de încheierea mandatului, în 2011, în pofida victoriei zdrobitoare obţinute la alegerile muncipale desfăşurate duminică în capitala Rusiei, scrie luni presa rusă, relatează AFP.

Partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin a obţinut o victorie categorică la alegerile locale şi muncipale sau regionale organizate duminică în mai multe regiuni din Rusia.

La Moscova, lista formaţiunii Rusia Unită, condusă de Lujkov a obţinut 66% dintre voturi, cu aproape 20% mai mult decât la precedentul scrutin din 2005 (47,25%), a anunţat Comisia Electorală din capitală.

Lujkov, în vârstă de 73 de ani şi primar al Moscovei din 1993, a fost acuzat de corupţie de criticii săi în timpul campaniei electorale, fiind vizată în special averea soţiei sale, Elena Baturina, care conduce compania BTP, omniprezentă la Moscova.

În pofida acestei victorii, presa rusă continuă se speculeze în legătură cu demiterea sa înainte de finalul mandatului, în 2011, primarul Moscovei şi guvernatorii fiind numiţi de preşedintele Rusiei. "Lujkov ştie că Kremlinul vrea să-l schimbe de mai mai mult timp", scria luni săptămânalul Newsweek în ediţia în limba rusă.

"Mă consider unul dintre artizanii victoriei obţinute de Rusia Unită la Moscova, şi noi dominăm (...) Terminaţi cu speculaţiile, nu intenţionez să plec", a răspuns, în schimb, Lujkov.

În afară de Rusia Unită, doar Partidul Comunist, cu 13,27% din voturi, a depăşit pragul necesar de 7% pentru a putea accede în Parlamentul muncipal din Moscova, provocând reacţii aprinse în rândul formaţiunilor de opoziţie, care au denunţat fraudele.

Chiar şi partidul Rusia Dreaptă, favorabil lui Vladimir Putin şi preşedintelui Dmitri Medvedev, a denunţat rezultatele. "Avem mari îndoieli cu privire la rezultatul alegerilor pentru Parlamentul muncipal al Moscovei", a afirmat Serghei Mironov, preşedintele formaţiunii şi al Consiliului Federaţiei, Senatul rus.

De asemenea, în 75 de regiuni, Rusia Unită ar fi obţinut 80% dintre mandate, în timp ce opozanţii liberali din Iabloko şi Pravoe Delo nu au obţinut niciun mandat. Observatorii şi opoziţia au denunţat, de asemenea, neregulile. "Încălcarea procesului electoral nu ne permite să spunem că alegerile au fost corecte şi libere", a apreciat, într-un raport, Asociaţia Golos, care supraveghează desfăşurarea scrutinelor în Rusia.

În schimb, preşedintele Comisiei Electorale, Vladimir Ciurov, a calificat drept "isterice" acuzaţiile de fraudă.

Incidentele cele mai grave semnalate luni menţionează oraşul Derbent, din Daghestan, în instabilul Caucaz rus, unde o treime dintre secţiile de votare nu au fost deloc deschise, în timp ce poliţia a făcut presiuni asupra alegătorilor pentru a asigura victoria primarului în exerciţiu. "Ce s-a întâmplat la Derbent deschide o nouă pagină în istoria electorală din Rusia. Pentru prima oară, aparatul administrativ a fost folosit pentru a-i împiedica pe alegători să meargă la vot", aprecia luni cotidianul Kommersant.

Pe de altă parte, Joaquim Crima, un candidat de culoare din regiunea Volgograd şi preferat al presei în timpul campaniei electorale, a obţinut spre surprinderea generală 4,75% din voturi. "Nu mă aşteptam la mai mult de 1%. Şi totuşi, am ajuns pe locul trei", a afirmat bucuros candidatul născut în Guineea-Bisau, dar cu cetăţenie rusă, promiţând să participe şi la viitoarele alegeri din districtul Sredniaia Ahtuba.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite