Monumentele de for public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentele  de for public
Monumentele de for public

Statuia lui Andrei Mureşanu a fost dezvelită în 1938 şi se regăseşte pe stema burgului. Busturile povestesc despre istoria şi literatura oraşului.

Prima statuie din Bistriţa s-a ridicat pentru a încânta privirile bistriţenilor şi a turiştilor în memoria poetului Andrei Mureşanu. Aceasta a fost dezvelită la data de 28 noiembrie 1938 în Piaţa Uniri, pe locul unde cu 20 de ani în urmă a plecat spre Alba Iulia delegaţia bistriţenilor pentru a vota Marea Unire.
Istoria arată că la dezvelirea statuii, au fost prezenţi peste 8.000 de bistriţeni, dornici să sărbătorească evenimentul cum se cuvine. Statuia realizată de marele sculptor Corneliu Medrea  în anul 1937 este simbol al Bistriţei, imaginea acesteia regăsindu-se şi în stema oraşului.

Rebreanu şi Coşbuc, turnaţi în bronz

Al doilea monument de for public a fost înălţat în Bistriţa este „Monumentul Evreiesc“. Ridicat în 1946 şi realizat după proiectele lui I. Flonţaş, monumentul este dedicat amintirii celor 7.000 de copii, femei şi bărbaţi evrei deportaţi din judeţul Bistriţa - Năsăud, schingiuiţi şi ucişi în crematoriile din Birkenau - Auschwitz sau în lagăre similare. În anii ’70, patrimoniul cultural al micului burg s-a îmbogăţit cu statuile trăducătorului capodoperei lui Dante, Divina Comedie – George Coşbuc şi cu un bust al celui care este considerat fondatorul romanului românesc modern - Liviu Rebreanu.
Bustul romancierului ridicat în piaţa din faţa bisericii de la Coroana a fost realizat de Romulus Ladea şi a fost turnat în bronz. La 1 noiembrie 1970 avea să fie dezvelit spre admiraţia bistriţenilor.  Statuia lui George Coşbuc este şi ea turnată în bronz şi a fost dezvelită în 7 mai 1978, fiind realizată de Gavril Covalaschi.

Sculpturi made in Bistriţa

Ani ’80 n-au adus niciun monument nou în oraşul imnului naţional, abia după 1990 s-au mai realizat sculpturi care să înfrumuseţeze peisajul urban.  În anul 1995 bustul crăişorului moţilor, avocatul transilvănean, militant al Revoluţiei de la 1848 –Avram Iancu se ridica pe soclul cioplit din piatră de Viştea.
Oprea a fost realizată de sculptorul bistriţean Mircea Mocanu după imaginea pictată de Barbu Iscovescu. O altă sculptură realizată de Mircea Mocanu şi care a devenit monument de for public este bustul marelui domnitor Alexadru Ioan Cuza, care se înalţă în faţa sediului poliţiei. Lucrarea a fost dezvelită la 9 mai 2004.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite