Monumente la porţile „Micii Viene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sculptor timişorean vrea să schimbe imaginea intrărilor în Timişoara şi propune realizarea unor veritabile opere de artă. Iosif Tasi a demarat proiectul său cu un monument la intrarea în localitatea timişeană Dudeştii Noi.

Dintr-un simpu indicator care anunţa intrarea în comuna Dudeştii Noi, Iosif Tasi a realizat un loc plin de viaţă şi culoare, cu care localnicii se mândresc deja. Sunt foarte mulţi etnici germani care au plecat din Dudeşti, iar acum, când revin în localitate, toţi se pozează lângă monument.

Asemenea lucrări doreşte să realizeze artistul şi la intrările din Timişoara. „Intrarea în oraş îţi face prima impresie despre locul în care vei ajunge. Este evident că un oraş european ar trebui să aibă o altă imagine, un alt ecuson, nu cea de acum. E totuşi primul contact al străinului cu oraşul. De abia după aceea se va aşeza la masă, într-un restaurant”, a spus sculptorul.

Acum, porţile Timişoarei sunt dezolante. Schelele construite în perioada comunistă sunt depăşite, inestetice şi inadecvate pentru un oraş european. Majoritatea porţilor sunt vopsite în culorile drapelului naţional, de parcă ar fi o graniţă, neavând nimic propriu şi personal cu istoria oraşul.

Intrările secundare sunt semnalizate doar de un simplu indicator rutier. Intrările în oraş au fost cosmetizate în urmă cu doi ani la iniţiativa celor de la „Timişoreana”, însă au rămas aceleaşi schelete impersonale. Sculptorul doreşte să realizeze opere de artă cum sunt cele ale lui Hundertwasser, la Viena sau Gaudi la Barcelona.

Unde începe Timişoara?

Iosif Tasi are foarte multe idei, însă, spune că ele se pot clarifica şi contura doar după ce are un proiect clar în faţă. Sculptorul aşteaptă doar un semn de la municipalitate. „Ideile se clarifică de abia când se focalizează pe zonă, pe loc. Fiecare intrare trebuie să aibe un specific anume, să se încadreze şi cu istoria locului.

Vreau să fac ceva cu care să ieşim în faţă. Sunt 7-8 intăriri mari în oraş care merită ai aibe un aspect frumos. Intrările în oraş nu mai sunt de azi. Aparţin unui trecut de care nu ne prea mândrim”, a mai declarat Iosif Tasi. O mare dilemă al artistului este legat de zona de delimitare al oraşului. În Calea Şagului sau Calea Lugojului, acesta s-a dezvoltat la orizontală, iar zona industrială s-a extins cu câteva kilometri buni.

„Nici nu se ştie exact când ai intrat în Timişoara. Trebuie clarificat acest lucru în viitorul apropiat. Oraşul se întinde cu rapiditate ca o metropolă”, a spus artistul. Iosif Tasi lucrează de 15 ani în domeniul artelor vizuale.

A terminat facultatea de Arte, din Timişoara în 1996 şi a avut avut numeroase expoziţii în ţară, cât şi în Germania sau Ungaria. „Am terminat pictura, dar am ales să lucrez în trei dimensiuni pentru că doresc să fiu robul unei idei, nu a unei tehnici”, a afirmă Tasi.

Îmbrăţişată de Primărie

Adrian Orza, viceprimarul oraşului este încântat de intenţia sculptorului Iosif Tasi. „Am discutat de mai multe ori în comisii despre aceste intrări.

E bine că există o preocupare a sculptorilor. Până acum nu am primit nicio ofertă de acest gen, dar e o variantă bună”, a spus Orza.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite