Monica Macovei, spaima Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul român Monica Macovei va cere astăzi în Parlamentul European sancţionarea agenţiilor europene în care abundă conflictele de interese, incompatibilităţile şi cheltuielile aiuritoare.

În calitate de raportor al Parlamentului European, Monica Macovei solicită votul plenului pentru amânarea descărcării de gestiune bugetară a trei dintre agenţiile europene, unde a descoperit cheltuieli exagerate - reuniuni de lucru exorbitante, cheltuieli pentru sedii extravagante şi avioane private pentru cercetări în Groenlanda -, dar şi numeroase conflicte de interese în care s-ar afla şefi din aceste agenţii.

Socialiştii au tras deja semnalul

Rapoartele Monicăi Macovei privind descărcarea de gestiune a 24 de agenţii UE au fost votate deja în Comisia pentru control bugetar iar astăzi, în plen, eurodeputaţii ar urma să-şi dea acordul final. Socialiştii au anunţat de ieri că cer tuturor grupurilor politice din PE să dea undă verde descărcării de gestiune pentru toate agenţiile.

„Raportorul PPE Monica Macovei vrea să amâne descărcarea bugetară pentru Agenţia Europeană de Mediu, pentru cea de Medicamente şi pentru cea de Siguranţă Alimentară. Ea susţine că acestea trebuie să facă economii şi să rezolve presupuse conflicte de interese. Din punctul nostru de vedere, această amânare este o reacţie politică disproporţionată de vreme ce doamna Macovei nici nu a luat în considerare răspunsurile agenţiilor. În plus, ea critică proceduri care nu pot fi schimbate de respectivele instituţii", susţine Jens Geier, purtătorul de cuvânt al grupului social democrat din Comisia pentru control bugetar.

Activităţi suprapuse

Macovei cere reducerea costurilor de funcţionare pentru aceste agenţii şi propune ca bugetul fiecăreia să se bazeze pe nevoile sale reale actuale şi nu pe cele stabilite cu ani în urmă.

„Am cerut Comisiei  o evaluare a tuturor agentiilor pentru a depista activităţi inutile sau suprapuse şi pentru analiza posibilitatea fuzionarii unora dintre ele", precizează Macovei. Pentru trei dintre agenţiile europene, Macovei dă mai multe exemple de angajaţi  care au legături cu industriile pe care se presupune că ar trebui să le supervizeze şi să le monitorizeze neutru din poziţia de angajaţi plătiţi din banii UE.

Agenţia de Mediu: conflicte de interese

Macovei cere amânarea descărcării de gestiune în cazul Agenţiei Europene de Mediu (AEM) din cauza „preocuparilor serioase" cu privire la achiziţiile publice, transparenţă si conflicte de interese.

Ea a cerut  serviciului de audit intern sa analizeze contractele agentiei pentru furnizarea de servicii de cantină,  curăţenie, securitate şi pentru mobilier, exprimând îndoieli că unele achiziţii s-au făcut respectând principiile de concurenţă şi preţ.

Pereţii de floride 300.000 de euro

Raportul Macovei mai sesizează faptul că, în timp ce directorul executiv al AEM, Jacqueline McGlade, era direct implicată în cadrul Earthwatch (ONG de mediu), 29 de angajaţi ai agenţiei şi directorul amintit au fost în vizite de studiu în proiecte legate de biodiversitate în Caraibe sau în Marea Mediterană, în condiţiile în care acestea erau gestionate de Earthwatch, iar agenţia a plătit ONG-ului suma totală de 33.791,28 de euro. McGlade a demisionat de la Earthwatch în aprilie anul trecut la recomandarea preşedintelui Curţii de Conturi.

Din 22 mai 2010 până în octombrie acelaşi an, agenţia şi-a acoperit clădirea din Copenhaga cu o aşa numită „faţadă" ecologică pentru suma de 294.641 de euro. Contractul a fost acordat fără licitaţie, iar costurile au fost acoperite din buget din contul „chirii".

Reprezentanţii instituţiei au motivat că au făcut această investiţie pentru a testa impactul folosirii plantelor pentru a creşte nivelul biodiversităţii în oraşe, dar şi pentru a reduce poluarea aerului şi a zgomotului.

Ulterior nu a fost adusă nicio dovadă a faptului că faţada ecologică a redus poluarea sau gălăgia ori că a generat vreun interes ştiinţific. 

"Este o reacţie politică disproporţionată de vreme ce doamna Macovei nici nu a luat în considerare răspusurile agenţiilor."

Jens Geier purtător de cuvânt al grupului socialist din Comisia pentru control bugetar

Atenţie la Siguranţa Aviaţiei

În  raportul referitor la Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA), pentru care raportorul PPE aprobă descărcarea de gestiune, se cer măsuri pentru transparenţa achiziţiilor publice.

„Am insistat asupra faptului că AESA ar trebui să ţină seama în mod corespunzător de parcursul profesional al membrilor personalului său pentru a evita orice conflicte de interese: un angajat al AESA nu ar trebui să fie implicat, nici măcar ca membru al unei echipe, în procesul de certificare a unei aeronave la care a lucrat înainte să se alăture agenţiei", avertizează raportul.

1,6 miliarde de euro a fost, în 2010, bugetul agenţiilor europene, din care contribuţia UE a fost de peste 620 milioane de euro.

294.641 de euro a costat împodobirea inutilă cu iederă a sediului Agenţiei Europene pentru Mediu.

Siguranţa alimentară, pe mâna lobbyştilor

La Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA), raportorul semnalează câteva cazuri de potenţiale conflicte de interese la vârf.  Diana Bánáti, preşedintele Consiliului de administraţie al AESA, nu a menţionat în declaraţia sa de interese că a fost în Consiliul de ILSI-Europa, organizaţie finanţată de către industria alimentară şi cea de agrochimice.

A demisionat din ILSI-Europa după ce situaţia a fost denunţat de un eurodeputat, dar este în continuare membru al Consiliului de Administraţie al AESA. 

Jiri Ruprich, membru în Consiliul de administraţie al AESA, este şi membru al comitetului ştiinţific al Institutului Danone Cehia. El a fost ales dintre 14 candidaţi pentru un nou mandat în CA al agenţiei.

Una dintre cele mai sensibile teme europene, organismele modificate genetic, este afectată de activităţile de lobby 

Mella Frewen, preşedintele grupului de lobby FoodDrinkEurope din Bruxelles şi fost agent al Monsanto, producător american de organisme modificate genetic (OMG), este candidat pentru Consiliul de Administraţie AESA .

Suzy Renckens este fostul şef al secretariatului AESA pentru OMG-uri - organisme modificate genetic. Imediat după ce a plecat din agenţie, a devenit lobbyist al Syngenta, o companie de promovare a OMG. Ombudsmanul European a declarat că AESA nu a efectuat o evaluare aprofundată a potenţialului conflict de interese în acest caz şi că ar trebui să îmbunătăţească modul în care se aplică normele şi procedurile sale, în astfel de situaţii, în viitor. 

Comitet ştiinţifico-interesat

În cadrul comitetului ştiinţific al agenţiei şi la nivelul experţilor au fost raportate peste 30 de cazuri  presupuse cazuri de conflict de interese raportate. 

Macovei menţionează faptul că un recent raport al Curţii de Conturi arată că deşi Consiliului de Administraţie al agenţiei are doar 15 membri, costurile reuniunilor lor - 92.630 de euro - sunt excesive. Această sumă înseamnă că, pentru fiecare membru al Consiliului, s-au cheltuit 6.175 de euro, de trei ori mai mult decât în orice altă agenţie. 

Industria farma,altă ispită

Nici Agenţia Europeană pentru Medicamente nu primeşte undă verde. „Am condamnat angajarea fostului director executiv al Agenţiei aproape imediat după părăsirea agenţiei, de către o firmă de consultanţă care consiliază şi companii farmaceutice, printre altele, precum şi faptul că este posibil ca acesta să îşi fi înfiinţat propria firmă de consultanţă pe când era încă director executiv. 

Mi-am exprimat preocuparea faţă de abordarea agentiei privitor la controlul declaraţiilor de interese, bazat în principal pe încredere, şi nu pe verificări", susţine Macovei pe blogul de eurodeputat. Agenţia are termen luna iunie să se conformeze. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite