România a deschis un consulat onorific în capitala Mongoliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a deschis un consulat onorific în capitala Mongoliei
România a deschis un consulat onorific în capitala Mongoliei

Ministerul român de Externe a deschis astăzi un consulatul onorific la Ulaan Baatar, iar noul consul onorific al României în Mongolia este un important om de afaceri mongol, Odonsuren Ulziibat, absolvent al Academiei de Studii Economice de la Bucureşti.

MAE informează că noul consul onorific al României în Mongolia, Odonsuren Ulziibat, este un "susţinător activ al dezvoltării relaţiilor dintre România şi statul său natal".

Consulatul onorific al României la Ulaan Baatar a fost deschis în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Mongoliei, iar la ceremonie a participat, din partea României, ambasadorul României la Beijing, acreditat şi în Mongolia, Viorel Isticioaia-Budura.

Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura a subliniat importanţa activităţii consulului onorific în eforturile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale şi de relansare a schimburilor şi cooperării româno-mongole în perspectiva aniversării, în anul 2010, a 60 de ani de relaţii diplomatice.

La sediul Consulatului onorific al României, ambasadorul României, Viorel Isticioaia-Budura, şi Odonsuren Ulziibat au semnat Protocolul privind drepturile şi  îndatoririle consulului onorific şi a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României şi deschiderea oficială a Consulatului onorific al României.

La ceremonia de deschiderea a Consulatului onorific au mai participat ministrul adjunct al afacerilor externe al Mongoliei, Bayarbat Bolor, şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Ulaan Baatar, printre care, ambasadori ai SUA, Canada, Thailanda, Polonia, Bulgaria, India.

Pe de altă parte, MAE a decis, la sfârşitul lunii iunie, să propună preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Emil Boc închiderea a 14 oficii consulare şi misiuni diplomatice din Africa, America de Sud şi Orientul Îndepărtat. Printre aceste se numără Ambasada din Etiopia, Ambasada din Peru, cea din Malaysia şi Consulatul general de la Capetown (Africa de Sud), Sydney şi Lyon. De asemenea, a fost propusă şi reducerea cheltuielilor de capital şi de personal cu 20% la opt dintre misiunile României cu cele mai mari bugete, printre care cele de la Washington, Londra şi Roma, dar şi Reprezentanţele permanente ale României la UE şi NATO.

Diaconescu a declarat ulterior că prin aceste măsuri speră să economisească 2 milioane de dolari anual. O decizie finală va fi luată însă de preşedinte, în cazul ambasadelor, şi de premier, în cazul consulatelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite