Monarhia comunistă din Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dictatorul nord-coreean l-a desemnat pe fiul său cel mic, Kim Jong-Un, în vârstă de 26 de ani, să-i urmeze la conducerea regimului de la Phenian. Liderul de la Phenian le-a transmis principalelor instituţii politice şi diplomatice că Kim Jong-Un a fost desemnat urmaş politic şi a cerut loialitate faţă de acesta.

Mai citeşte şi:

Rachete din arsenalul nord-coreean ar putea, teoretic, atinge Europa
Coreea de Nord: Rachetă cu rază lungă de acţiune, la o bază de lansare

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il şi-a desemnat succesorul la conducerea statului, în persoana celui mai mic dintre cei trei fii ai săi, informează agenţia Yonhap.

Serviciile secrete sud-coreene (NIS) au informat luni o comisie parlamentară despre acest lucru, a declarat Park Ji-won, deputat al Partidului Democrat, principala formaţiune de opoziţie, citat de postul de radio SBS.

„Am fost informat de Guvern despre situaţie şi că nord-coreenii îi dau asigurări lui Kim Jong-Un în privinţa loialităţii lor“, a menţionat parlamentarul. „Ministerul nostru urmează să confirme nominalizarea lui Kim Jong-Un drept succesor“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, Chun Hae-Sung.

Alegere surprinzătoare

Coreea de Nord le-ar fi comunicat principalelor instituţii politice şi diplomatice faptul că Kim Jong-Un, în vârstă de 26 de ani, va continua succesiunea deschisă de bunicul său, Kim Ir-Sen. Problema înlocuitorului lui Kim Jong-Il, aflat la putere din 1994, este cu atât mai necesară cu cât, potrivit oficialilor sud-coreeni şi a celor americani, liderul nord-coreean a suferit la jumătatea lunii august un atac, dar s-a însănătoşit şi deţine în continuare puterea la Phenian.

De la Kim la Kim

Kim Jong-Un nu a fost menţionat de analişti ca fiind cel mai bine plasat pentru a-i succeda tatălui său, fratele său Jong-Nam, în vârstă de 37 de ani, fiind considerat favorit. Nimeni în afara familiei sau a confidenţilor lui Kim nu a avut până acum o idee clară asupra intenţiilor dictatorului.

Dispariţia acestuia fără numirea unui urmaş ar dăuna Coreei de Nord, stat care încearcă să dezvolte programe nucleare în ciuda economiei dezastruoase şi a unei populaţii înfometate constant. Această succesiune de la tată la fiu în cadru prezidenţial ar fi a doua în istoria statului comunist nord-coreean, model fără precedent în lume. Kim Jong-Il a fost desemnat ca succesor al tatălui sau, Kim Ir-Sen, în 1974. A preluat puterea după moartea acestuia, în 1994.

Acualul lider de la Phenian a fost pregătit timp de zeci de ani pentru a prelua funcţia tatălui său, dar cei trei fii ai săi nu sunt cunoscuţi nord-coreenilor, ceea ce complică procesul.

image

Presa din Coreea de Nord a scris ani de zile că actualul lider Kim Jong-Il urma să preia puterea, dar oricum i-au trebuit doi ani să deţină toate pârghiile, după moartea tatălui său în 1994, şi pentru a câştiga susţinerea armatei şi a Partidului Comunist.

Cine este Kim Jong-Un

Kim Jong-Un este fiul rezultat din căsătoria cu cea de-a treia soţie a lui Kim Jong-Il, Ko Yong-Hui, decedată în 2004, la vârsta de 51 de ani. El a primit o educaţie aleasă la Şcoala Internaţională din Berna, Elveţia, şi se ştie că îi place baschetul american.

Protestele la adresa testelor cu rachete sunt îndreptate acum, în Coreea de Sud, şi împotriva succesorului lui Kim Jong-Il   Foto: AFP

După întoarcerea la Phenian, în urmă cu şase ani, a fost ţinut departe de ochii lumii, astfel încât se ştiu puţine lucruri despre caracterul său. S-a spus despre Jong-Un că i-ar semăna leit tatălui său şi că, din lipsa exerciţiului fizic, este aproape obez şi are diabet.

Testele cu rachete continuă

Coreea de Nord, care a efectuat, săptămâna trecută, un test nuclear şi a lansat şase rachete cu rază scurtă de acţiune, pare să pregătească un tir de mai multe rachete cu rază de acţiune medie, de pe coasta sud-estică. Cel puţin trei rachete sunt în curs de pregătire la o bază din comitatul Anbyon, în provincia nord-coreeană Kangwon, la circa 100 de kilometri nord-est de capitală.

Phenianul pare, de asemenea, să pregătească lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune de la o altă bază, Dongchang-ri, pe coasta nord-vestică a ţării, în Marea Galbenă, au declarat oficiali sud-coreeni şi americani.

Strategie

În opinia mai multor specialişti, recenta demonstraţie de forţă a Phenianului, marcată printr-un test nuclear, în pofida avertismentelor comunităţii internaţionale, se înscrie în strategia lui Kim de a consolida susţinerea regimului său în cercul puterii şi în rândul populaţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite