"Moliere" o tragicomedie despre un geniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul francez urmăreşte mai multe aspecte (reale) din viaţa tânărului boem. "Avarul", "Tartuffe", "Mizantropul" sau "Femeile savante", opere de geniu… Cine ar fi crezut că autorul

Filmul francez urmăreşte mai multe aspecte (reale) din viaţa tânărului boem.

"Avarul", "Tartuffe", "Mizantropul" sau "Femeile savante", opere de geniu… Cine ar fi crezut că autorul acestora nu era deloc un om obişnuit, care stătea la masa de lucru şi compunea.

Înainte de toate, Moliere a fost un actor. A scris de dragul jocului pe scenă. Filmul "Moliere", cu Romain Duris, Ludvine Sagnier, Laura Morante disecă viaţa tânărului boem, îngropat în datorii şi urmărit de creditori.

Încep cu o scurtă anecdotă, pe care şi-o aminteşte unul dintre scenarişti, Gregoire Vigneron. Pe lângă faptul că era un geniu (a scris în două săptămâni "Le Tartuffe" - Impostorul), Moliere era cunoscut ca fiind şi puţin cam… laş. S-a întâmplat pe holurile Palatului Versailles. Un soldat bătrân se preface că tânărul l-a recunoscut şi dă să îl îmbrăţişeze.

Moliere cade în cursă. Bătrânul l-a zgâriat intenţionat pe obraz cu nasturii de la haină. Aspect banal astăzi, însă în acele vremuri, adică prin 1600 şi ceva, era motiv de duel. Ca să scape basma curată, mai ales că ar fi pierdut bătălia, se preface, la rândul lui, că nu a observat nimic şi a plecat mai departe. Nu mă pot abţine şi vă mai zic o întâmplare.

Muncind din greu încă de la 22 de ani şi primind atâtea şuturi, Moliere ţinea socoteala fiecărui bănuţ câştigat din spectacole. Dacă ceva nu ieşea bine, refăcea. Până la 37 de ani învăţase meserie şi îşi cunoştea foarte bine publicul. Poveste modernă, în haine de epocă Ne întoarcem la filmul regizat de Laurent Tirard. Vedem un Moliere tânăr şi neliniştit, afundat până-n gât de datorii şi urmărit de creditori. Într-o zi dispare. Nu însă înainte de a promite că va deveni, la întoarcere, cel mai celebru scriitor al Franţei. Aşa a şi fost. Faimos în ţara lui şi nu numai.

Laurent Tirard, regizorul, nu e nicidecum un fan al lui Moliere. Proiectul (el fiind şi coscenarist) s-a născut dintr-un accident, explică el. După primul său lungmetraj, "Minciuni şi trădări", a vrut ceva care nu se mai făcuse până atunci, dar nu o poveste contemporană. L-a atras ideea unei tematici moderne, dar în costume de epocă. Nu s-a apucat să facă filmul după ureche, a citit câteva piese. "Mizantropul" şi "Femeile savante", însă nu a fost de-ajuns. S-a interesat de autor şi a răsfoit biografia acestuia.

Chiar dacă este o ficţiune despre tinereţea zbuciumată a lui Moliere (când se îndrăgosteşte de o femeie mai în vârstă ca el), filmul are la bază documentaţie reală. Scenaristul Gregoire Vigneron a descoperit în biografiile despre Moliere că a fost fiu de tapiţer şi artizan. Nu a început să scrie doar de dragul de a aşeza cuvinte pe hârtie, ci pentru a juca. Era înainte de toate actor. A învăţat la şcoala iezuită din Clermont şi, obligat de tatăl său, a făcut dreptul la Orleans.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite