Moldovenii îşi vând casele „pe bucăţele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii îşi vând casele „pe bucăţele“
Moldovenii îşi vând casele „pe bucăţele“

Disperaţi, proprietarii de imobile au ajuns să le ofere în rate. O locuinţă cu două camere poate fi achitată în decurs de trei sau cinci ani cu 600 până la 800 de euro lunar.

Proprietarii de apartamente urmează exemplul marilor dezvoltatori imobiliari şi scot la vânzare „marfa” cu posibilitatea de plată în rate, pentru a nu rămâne cu ea.

În Moldova, primele astfel de cazuri au apărut la Iaşi şi în Bacău. Ieşeanul Gheorghe A. îşi vinde în rate apartamentul de 44 de metri pătraţi, cu două camere, pe care-l are în Piaţa Alexandru.

 „Rata e de 600 euro pe lună pe o perioadă de cinci ani sau de 800 euro pe lună pentru trei ani. Spre deosebire de bănci, eu le ofer celor care vor să cumpere un avantaj în plus: nu am ţinut cont de venitul pe familie atunci când am stabilit rata lunară”, susţine proprietarul.

Ieşeanul a recurs la această metodă din dorinţa de a obţine mai mulţi bani pe apartamentul său. „Anul trecut, îl puteam vinde cu 48.000 euro, iar acum, n-aş primi mai mult de 35.000 euro”, adaugă Gheorghe A.

Şi în Bacău, mai mulţi proprietari atât persoane fizice, cât şi agenţi imobiliari, au adoptat strategia vânzărilor în rate.

„Vindem în rate apartamente de două camere într-un cartier nou construit, la Gherăieşti. Cu un avans de 60% şi restul în rate ce se pot plăti chiar şi pe durata a 7 ani, oferta noastră a fost deja pe placul a peste 20 de clienţi”, ne-a declarat Marius Iştoc, dezvoltator imobiliar. 

Chiriile, o altă soluţie

În cazul în care nu reuşesc să-şi vândă casele la preţuri rezonabile, proprietarii se gândesc şi la închirierea locuinţelor.

„Am avut opt apartamente la vânzare şi nu am reuşit, în patru luni, decât să vând patru. Celelalte le-am dat spre închiriere pentru că oamenii caută să cumpere acum totul pe bani puţini şi nu pot să scad atât de mult preţurile”,  spune Bogdan Popescu, proprietarul unor apartamente din cartierul ieşean Nicolina.

image

În funcţie de posibilităţile financiare ale celui care vinde, ratele pot fi plătite la un interval de 3 sau 6 săptămâni

image


Acilian Vitencu
agent imobiliar Bacău

600
EURO costă rata lunară la un apartament cu două camere, pe cinci ani

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite