Moldovenii vând bombe de aviaţie la fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii găsesc muniţia rămasă neexplodată din timpul războiului în gospodării sau pe ogoare. Pirotehnicienii spun că inconştienţa de care dau dovadă unii poate provoca adevărate tragedii.

Locuitorii din judeţele Moldovei scot bani din muniţia pe care o găsesc în timpul lucrărilor agricole. Cu un ciocan, un bomfaier şi ceva noroc, unii reuşesc să taie proiectilele rămase din timpul războiului, pentru a le vinde apoi la fier vechi.

Muniţia abandonată trebuie ridicată şi distrusă în condiţii de siguranţă, de specialiştii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Cum procedeul nu aduce nicio leţcaie proprietarului terenului, unii dintre gospodari nu anuţă descoperirea, în speranţa că vor putea comercializa bombele.

Pentru că legea interzice centrelor de colectare să primească proiectile sau bombe, inconştienţii îndeasă, de regulă, într-o ţeavă normală din fier, grenade sau proiectile de mici dimensiuni, pentru a-i creşte greutatea.

„Nu puţine au fost situaţiile în care s-a găsit la fier vechi muniţie rămasă din timpul războiului. Există pericolul ca aceste ţevi să ajungă la topitorie şi să provoace o adevărată tragedie”, ne-a spus Doru Cătană, pirotehnician în cadrul ISU Iaşi.

Acesta şi-a amintit de un bărbat care a vândut pe bucăţi o ţeavă de tun la un centru de colectare. „Obiectul a fost scos la suprafaţă de o draglină, din albia râului Siret. Omul a negociat cu muncitorul, după care a luat ţeava de tun şi a început să o taie bucăţi cu un bomfaier”, a precizat pirotehnicianul ieşean.

Reguli de bună purtare cu bombele

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Botoşani, Dorina Lupu, astfel de practici sunt deosebit de riscante. „Muniţia neexplodată nu trebuie lovită şi mişcată. Nici componentele nu trebuie demontate sau depozitate în locuinţe ori în centre de fier vechi”, ne-a spus Dorina Lupu.

Procedura care trebuie urmată în astfel de situaţii este destul de simplă. În momentul în care muniţia este descoperită se anunţă  ISU sau Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării.

Echipajul sosit la faţa locului stabileşte un perimitru de siguranţă, care diferă în funcţie de calibrul proiectilelor îngropate, apoi curăţă terenul înconjurător prin săpături şi mijloace de detecţie a metalelor. „Nu toţi respectă aceste reguli, deşi muniţia este într-o stare avansată de degradare.

Pe 20 mai 2008, patru obuze de calibru 100 mm., o grenadă de mână şi un proiectil au fost descoperite de catre angajaţii unei firme de colectare a fierului vechi pe rampa de încărcare-descărcare”, a mai spus Dorina Lupu.

Pentru a preveni eventualele accidente, pirotehnicienii au deschis mai multe puncte de lucru, în zonele în care bănuiesc că există depozite de muniţie din cel de-al doilea Război Mondial. În judeţul Neamţ există două astfel de şantiere, unul în pădurea Arinosu, din comuna Ion Creangă, iar celălalt în pădurea Cărbuna, din comuna Vânători. Şi în judeţul Bacău au fost derulate anul acesta ample misiuni de curăţare a terenurilor în peste zece localităţi.

Cea mai mare parte a muniţiei este distrusă în poligoane special amenjate, în afara zonelor populate, sau chiar în locul unde a fost găsită, dacă nu poate fi transportată în siguranţă.

Judeţe „explozive“

Iaşi - 3.000 de proiectile şi bombe de aviaţie recuperate în 267 de misiuni pirotehnice de asanare.

Bacău - 500 de focoase, grenade şi proiectile explozive distruse în poligon cu 100 de kilograme de trinitrotoluen şi alte mijloace pirotehnice.

Vaslui şi Botoşani – peste 100 de elemente de muniţie ridicate în timpul misiunilor de asanare. Cea mai „grea” captură a fost făcută la Botoşani, respectiv o bombă de aviaţie de 70 de kilograme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite