Moldovenii îşi sacrifică şi economiile de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele îşi scutură buzunarele ca să aştearnă pe masă tot ce este mai bun. Măcelăriile din pieţe şi galantarele din hypermarketuri sunt mai aglomerate ca niciodată. Cea mai căutată carne este, bineînţeles, cea de porc.

Cât mai proaspătă şi cât mai ieftină. Aproape toţi cumpărătorii optează pentru carnea crudă, în detrimentul celei preparate.

„În perioada sărbătorilor, cea mai mare cerere este pentru carnea crudă, pentru că oamenii preferă să gătească după propriul gust”, a declarat Zenovia Florea, vânzătoare la Hala Centrală din Iaşi. În consecinţă, comercianţii au „săltat” preţurile la carnea proaspătă, cam cu 30% mai mult decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum au calculat cumpărătorii.

Porcuşorii-puşculiţă, şi ei sacrificaţi

Toate gospodinele care şi-au programat să serbeze Crăciunul în familie fac sacrificii ca de pe masa festivă să nu le lipsească niciun preparat tradiţional. Cârnaţii, tobele, chişca, răciturile, sarmalele şi ciorba de afumătură necesită nu doar timp de preparare, ci şi mulţi bani de cheltuială.

„Nu mă mai gândesc acum la economii. Măcar la sărbători să ne simţim bine. Mi-a venit băiatul din Italia şi trebuie să-i fac poftele. Vrea tobă, chişcă şi cârnaţi. Dar trebuie să fac şi răcituri şi sarmale şi cozonac. Am cheltuit deja vreo 600 lei şi n-am terminat cu aprovizionarea“, ne-a spus băcăuanca Veronica Tunaru.

Masă de Crăciun, cu doar 50 de lei

Unii cumpărători se plâng că vin la piaţă ca la muzeu şi că nu-şi permit mare lucru. „Cu un salariu de 350 lei şi la preţurile acestea, este greu să faci piaţa.

Anul acesta îmi permit numai 50 lei pentru strictul necesar”, a spus Dan Bica Pop, paznic. Specialiştii în bucătărie susţin că o familie din patru oameni se poate bucura de specialităţile tradiţionale, cu doar 50 de lei şi un plan bine pus la punct.

„Se poate face un platou de salată boeuf, o ulicică de sarmale şi un pui mic, de un kilogram, la cuptor. Cu maioneza rămasă de la salata boeuf se mai pot face câteva ouă umplute.

Se mai poate găti o porţie de cartofi la cuptor, ca garnitură la pui. La desert pot fi servite câteva prăjituri de la cofetărie”, a spus Liviu Morărescu, bucătar - şef la restaurantul Agatha.

Bunătăţi „de-a gata”

Au scăpat de grija cărnii de porc doar cei pentru care gătesc alţii. Pensiunile din Bucovina au început deja să se umple de turişti dornici să admire frumuseţile zonei, dar şi să guste bucatele specifice.

„Muşchiuleţul umplut cu carne tocată sau «iepuraşi», slănina afumată, sarmalele şi ciorba de perişoare, fac parte din lista bucatelor tradiţionale pe care noi le-am stabilit pentru masa de Crăciun”, a declarat Ramona Florea de la pensiunea „La Roata”, din Gura Humorului.

O altă bunătate bucovineană este haişul, un aluat umplut cu magiun şi nuci. Nici o masă nu este completă fără băuturile tradiţionale: pălincă, zmeurată, afinată, fragată, socată şi vin. (Alexandru Chirilă, Cezara Duţă, Cosmin Turcu)

image

M-am speriat când am venit în piaţă. De sărbători, comercianţii umflă preţul de bază la toate produsele

image


Ioan Filip
cumpărător

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite