Moldovenii fac coadă să-şi izoleze termic blocurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni aşteaptă în zadar, cu dosarele pregătite, ca autorităţile să demareze programul de izolare a locuinţelor. În regiunea de nord-est, peste 16.200 de proprietari au cerut ca apartamentele lor să fie incluse în „Programul naţional de creştere a performanţei energetice”.

Solicitările au fost depuse prin intermediul autorităţilor locale până la 27 februarie, data limită fixată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor (MDRL) pentru ca lucrările de reabilitare să poată fi incluse în calendarul pentru 2009.
Numărul de cereri depuse numai în Moldova este, însă, mai mare de şase ori decât numărul total de locuinţe izolate termic anul trecut la nivelul întregii ţări. În 2008, au fost reabilitate în toată România 89 de blocuri, respectiv 2.551 apartamente.

Oraşe mari, pretenţii mici

Deşi autorităţile locale de la Iaşi susţin că mai toate blocurile vechi din municipiu ar trebui reabilitate termic, foarte puţine solicitări au fost transmise din această zonă. Practic, în acest an, au ajuns la minister cereri doar pentru 700 de apartamente.

Prioritate vor avea însă blocurile incluse pe listă din anii trecuţi. Primăria Iaşi susţine că s-au început lucrările doar la patru blocuri, iar pentru celelalte acceptate în program până acum urmează să fie organizate licitaţii de execuţie.

„A mers greu pentru că asociaţiile de locatari nu au venit la timp cu actele prin care acceptă să contribuie cu fonduri”, a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei. În fruntea listei de aşteptare la Iaşi se află 34 de blocuri, a căror reabilitare ar costa 8,2 milioane euro. Locatarii trebuie să achite, conform legii, 20% din costurile de execuţie.

În bugetul din acest an, Primăria a repartizat trei milioane lei pentru aceste lucrări. „Mai toate blocurile din Iaşi sunt construite înainte de `90. 2.400 dintre acestea necesită reabiltare termică”, a precizat Dumitru Bucur, preşedintele Grupului Asociaţiilor de Proprietari.

Nemţenii, cei mai dornici de izolare

Cele mai multe dintre cererile înregistrate la MDRL provin din judeţul Neamţ, cu peste 9.000 de apartamente, iar cele mai puţine de la Botoşani, cu 569.

„De la Piatra Neamţ am trimis o listă nouă cu 112 blocuri, pe lângă cele 42 incluse deja în program din anii trecuţi. Încă nu am primit nici un răspuns de la minister”, a spus Dragoş Chitic, viceprimarul din Piatra Neamţ.

Autorităţile locale susţin că din cele 42 de blocuri care au fost aprobate de minister în anii trecuţi s-a finalizat doar unul singur, iar la alte zece se lucrează. „Celelalte 31 urmează să fie scoase la licitaţie şi le vom executa în acest an”, a precizat viceprimarul.

Locatarii plătesc mai puţin

În baza unei ordonanţe de guvern aprobată în această lună, contribuţia pentru execuţia lucrărilor de reabilitare termică s-a modificat. Astfel, MDRL alocă 50% din valoarea lucrărilor, autorităţile locale 30%, iar proprietarii apartamentului doar 20%, faţă de 33% cu cât trebuiau să contribuie până la modificările legislative.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite