Moldovenii renunţă la călătoria cu taxiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a nu rămâne de tot fără clienţi, unele firme din Iaşi vor reduce de luni tarifele cu 22%. Pentru că au venituri tot mai mici, locuitorii din Moldova nu se mai urcă în taxiuri şi preferă călătoriile cu mijloacele de transport în comun.

Firmele de taxi sunt lovite în plin de criză. Dacă în anii trecuţi în marile oraşe ale Moldovei aşteptai destul de mult la ore de vârf pentru a prinde un taxi, acum maşinile stau aliniate în staţii, iar şoferii se întrec pentru a ajunge la comenzi.

„Numărul curselor şi câştigurile s-au redus cu aproape 40% faţă de vara trecută. Dacă atunci câştigam 130-150 de lei, pe zi, acum, abia ajung la 70-80 de lei şi asta în condiţiile în care lucrez 13-14 ore pe zi. Cu taxiul mai merg pieţarii, bugetarii şi cei care au de dus bagaje”, a spus Mircea Lozneanu, taximetrist din Botoşani.

Costul ridicat al călătoriei i-a făcut pe botoşăneni să renunţe la aceste servicii. „Prefer să dau un leu la maxi-taxi, decât cinci lei la taxi. Plec mai devreme de acasă, dar fac o economie. Anul trecut mergeam mai des cu taxiul, dar între timp am renunţat”, a spus Ionel Bucătaru, comerciant.

Reduceri pentru clienţii fideli

De venituri mici se plâng şi taximetriştii din Iaşi care susţin că pentru a rezista pe piaţă oferă curse gratuite clienţilor fideli sau chiar fac livrări de mâncare la domiciliu.

Din profit se plătesc doar facturile

„Dacă în urmă cu trei-patru ani veneam acasă şi cu 100 de lei pe zi, acum câştig şi mai puţin de 30 de lei în 16 ore de stat la stradă. Ca să mai atragem clienţi, oferim curse gratuite celor fideli într-un barem de cinci lei sau mai facem livrări de mâncare la domiciliu”, a explicat Cătălin Dumitru, taximetrist ieşean. Lucian Florea are 35 de ani şi s-a reprofilat pe taximetrie acum 7 ani, când a rămas fără slujbă. Stă cu chirie în Bacău şi plăteşte o rată de 400 de euro la leasingul pentru maşina pe care lucrează. Soţia lui este croitoreasă şi câştigă 500 de lei lunar.

„Numărul comenzilor s-a redus cu aproape jumătate. Parcă s-au înmulţit şi maşinile de pe traseu. Am noroc de părinţii de la ţară, care mi-au luat cei doi copii la ei şi aduc de acolo de mâncare”, a afirmat Lucian Florea. Acesta a precizat că tot profitul obţinut din taximetrie se duce pe rata maşinii şi pentru chiria apartamentului, în timp ce soţia îşi consumă aproape tot salariul pentru cheltuielile de întreţinere. Anul trecut, sucevenii apelau la serviciile de taxi pe toată perioada zilei.

În schimb, în acest an  activitatea s-a rezumat la primele ore ale dimineţii. Perioadele de după-amiază sunt practic „moarte”, iar singura speranţă a taximetriştilor rămân clienţii fideli şi cei care vor să se deplaseze în afara oraşului. Abia în luna mai se aşteaptă o revigorare a încasărilor, pentru că începe sezonul de nunţi. „Oamenilor nu le convine să meargă la petrecere cu maşinile proprii pentru că nu vor să întâmpine probleme. Doresc să petreacă noaptea liniştiţi, fără grija fiolelor”, afirmă Dan M., taximetrist sucevean. ; Au contribuit : Cosmin Turcu, Mirela Romaneţ, Iulia Tomuţ, Răzvan Sauciuc

Reduceri la tarife

Liderul taximetriştilor din Iaşi, Mircea Manolache, a anunţat ieri, că, de săptămâna viitoare, va reduce preţurile la firma pe care o deţine cu peste 20%. „Voi reduce tariful de la 1,8 lei la 1,4 lei, ziua, şi de la 2 lei la 1,6 lei, noaptea”, a spus Mircea Manolache, care deţine 350 de maşini.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite