Moldovenii fug de blocurile comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile locuinţelor vechi se vor prăbuşi la toamnă, spun analiştii imobiliari Preţurile vor scădea până la toamnă cu 15-20%, cred specialiştii în imobiliare. Principala cauză:

Preţurile locuinţelor vechi se vor prăbuşi la toamnă, spun analiştii imobiliari

Preţurile vor scădea până la toamnă cu 15-20%, cred specialiştii în imobiliare. Principala cauză: restricţiile dure impuse de BNR la acordarea creditelor.

Tranzacţiile cu apartamente mai vechi de 20 de ani, în oraşele mari din Moldova, au scăzut la jumătate, iar preţurile au stagnat din primăvara acestui an. Cum oferta se menţine la acelaşi nivel, iar cererea scade pe zi ce trece, specialiştii se aşteaptă fie la un blocaj al pieţei, fie la o scădere drastică a preţurilor.

"Cu siguranţă, băncile vor creşte şi mai mult dobânzile la credite. Sunt convins că vor scădea preţurile abrupt la apartamentele mai vechi de 1989, cu 15-20% până în toamnă. Cei care vor dori să-şi cumpere apartament se vor orienta, de acum încolo, spre locuinţe noi", spune Radu Botez, proprietarul unei firme de construcţii din Iaşi.

Vânzătorii ţin la preţ

Ieşenii care au apartamente la vânzare nu vor să lase din preţ. "Eu nu cred că vor scădea prea tare. Aş mai lăsa din preţul pe care-l cer, dar numai în limitele unei negocieri normale, 1.000 - 1.500 de euro. Dacă nu reuşesc să-l dau repede, sunt dispus să mai aştept", spune Dumitru Lăzăruc, proprietarul unui apartament cu două camere, pe care cere 62.000 de euro.

Criza creditelor îi afectează şi pe marii dezvoltatori imobiliari. Oamenii se feresc să mai contracteze apartamente în blocurile aflate în curs de construcţie. "Cei care dezvoltă proiecte noi vor trebui să reducă considerabil din rata profitului şi să scadă din preţul apartamentelor", a declarat Tudor Stoica, agent imobiliar. Până la sfârşitul acestui an vor fi date în folosinţă în Iaşi 400 de apartamente noi.

Mai ieftin cu 30% faţă de aprilie

Şi piaţa imobiliară suceveană este în blocaj de jumătate de an, numărul tranzacţiilor cu apartamente vechi fiind în scădere. Sucevenii caută locuinţe în blocuri noi, însă oferta este insuficientă.

Agenţii imobiliari cred că preţurile la apartamentele vechi vor continua să scadă, pe măsură ce se finalizează noile proiecte imobiliare. La Botoşani, preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 30 % în ultimele două luni, dar locuinţele nu au căutare.

"Piaţa este blocată în acest moment. Cererea este foarte mică, iar cumpărătorii se orientează spre locuinţe noi. Un metru pătrat la locuinţele vechi este 1.000 euro, iar la cele noi cu doar 100-200 de euro mai mult", spune Cornel Timofte, patronul unei agenţii imobiliare.

Dacă nu le vând, le închiriază

La Focşani lipsesc cumpărătorii, motiv pentru care proprietarii scot locuinţele la închiriat. Băcăuanii speră că "stranierii" care se întorc acasă în vacanţă vor mai impulsiona puţin vânzările. Experţii imobiliari din Piatra Neamţ cred că tarifele vor stagna cel puţin până în toamnă.

"Este probabil ca oamenii să mai lase din preţ, dar reducerile vor fi nesemnificative. Nu vor fi nici vânzări foarte mari, deoarece pe piaţă există un moment de aşteptare", spune Florin Nechita, agent imobiliar. (Material realizat cu sprijinul corespondenţilor)

Sunt convins că vor scădea preţurile abrupt la apartamentele mai vechi de 1989, cu 15-20% până în toamnă
Radu Botez,
patron firmă de construcţii

Excepţia care confirmă regula

La Vaslui, preţurile au crescut, iar vânzările merg bine, spun agenţii imobiliari. "Foarte puţini sunt cei care se interesează de anul în care s-a zidit blocul. Cer detalii doar despre confortul interior, zonă şi preţ", a declarat Adina Dacu, agent imobiliar din Vaslui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite