Moldovenii cu avioane personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi oameni de afaceri au dat transportul terestru pe cel aerian Proprietarii de aparate de zbor din Moldova au investit sute de mii de euro ca să nu mai depindă de cursele companiilor

Mulţi oameni de afaceri au dat transportul terestru pe cel aerian

Proprietarii de aparate de zbor din Moldova au investit sute de mii de euro ca să nu mai depindă de cursele companiilor aeriene.

Băcăuanul Dorin Umbrărescu, supranumit "regele asfaltului", îşi alintă elicopterul cumpărat acum doi ani "buburuza". Aparatul, de tip Robinson 44, l-a costat în jur de 200.000 de euro.

"Îl folosesc mai mult pentru firmă. Mie, sincer, nu prea îmi face plăcere să merg cu el, iar soţiei îi este frică", spune omul de afaceri.

Comerţ cu aeronave

Şi şeful Autorităţii Rutiere Române din Bacău, Daniel Florea, zboară cu avionul personal. "Am avion mai micuţ, Moto Delta Italia, care costă 15.000 de euro. L-am luat acum doi ani, împreună cu un prieten. Intenţionam să deschidem o şcoală de pilotaj, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat", ne-a declarat Florea.

În Bacău există chiar o firmă care se ocupă de comerţul cu avioane de mici dimensiuni, destinate mediului privat. Proprietarul afacerii, Gică Pascariu, susţine că, de anul trecut şi până acum, a vândut 15 aparate de zbor în toată ţara.

Soţii Schrotter au hangar

La Iaşi, creatoarea de modă Irina Schrotter şi soţul ei şi-au cumpărat la începutul anului trecut un avion Cirrus SR 22 pentru care au achitat în jur de 450.000 de euro. "Din raţiuni de afaceri l-am luat. România nu dispune de autostrăzi care să ne permită să ne mişcăm suficient de repede între oraşe", a declarat Irina Schrotter. Cei doi au închiriat şi un hangar pentru parcarea avionului, la Aeroportul Internaţional Iaşi.

Zboruri private în fiecare zi

Un alt important om de afaceri din Iaşi, Dănuţ Prisecariu, a intrat recent în clubul proprietarilor de avioane. Prisecariu şi-a cumpărat un aparat Cessna 182 Sky Line, cu patru locuri, pentru care a plătit în jur de 350.000 de euro. "Este una dintre pasiunile mele despre care aş prefera să nu vorbesc", a declarat ieşeanul.

Unul dintre cei mai cunoscuţi proprietari de aeronave private din Suceava este omul de afaceri Daniel Mitric. El şi-a cumpărat anul trecut un CTSW de 90.000 de euro.

"La şoselele din România, un drum dus-întors până la Bucureşti cu maşina durează cel puţin 12 ore. Cu avionul de dimineaţă până la prânz poţi fi înapoi la Suceava după ce ai încheiat o afacere în capitală", îşi justifică achiziţia Mitric.

Curse cu "aerotaxi"

O afacere de succes în ultimii ani în România o reprezintă companiile de "aerotaxi". Firmele care activează în domeniu spun că nu duc lipsă de clienţii în Moldova.

Tariful pentru o oră de zbor în regim privat variază între 700 şi 1.350 euro cu elicopterul, iar cu un avion de mici dimensiuni costă în jur de 350 de euro. "Avem între 40 şi 50 de ore de zbor lunar. Putem zbura cu elicopterul între oricare două puncte de pe teritoriul României", spune Octavian Piţa, director al companiei Direct Aero Services.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite