Moldovenii din Top “Adevărul 500 Miliardari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

41 de moldoveni sunt incluşi în rândul celor mai bogaţi români.Construcţii, tranzacţii imobiliare, agricultură sau transporturi sunt doar câteva domenii din care s-au îmbogăţit oamenii de afaceri din estul ţării.

Topul bogaţilor din Moldova este deschis de soţii Rapotan din Galaţi, clasaţi de “Adevărul 500 Miliardari” pe locul 15 al celor mai înstăriţi români. Proprietarii societăţii Arabesque, cel mai mare distribuitor local de materiale de construcţii, familia Rapatan a adunat o avere de 550 de milioane de euro.

Anul trecut, firma avea o cifră de afaceri de peste 367 milioane de euro. Despre Cezar Rapotan gălăţenii ştiu doar că omul de afaceri şi familia sa locuiesc de opt ani în Bucureşti.

La două locuri distanţă în Top de familia Rapotan este situat băcăuanul Costel Căşuneanu. Acesta a adunat o avere de 500 de milioane de euro din afaceri dezvoltate în infrastructura rutieră, prelucrarea lemnului, transport şi imobiliare. Omul de afaceri a început să facă bani imediat după Revoluţia din 1989, când şi-a deschis o firmă de transport rutier de marfă. Băcăuanul a pornit de la trei camioane şi o mână de angajaţi cu care împărţea acelaşi pateu în cabina autovehiculului.

Pe locul trei în rândul moldovenilor bogaţi şi pe 29 în topul “Adevărul 500 Miliardari”este ieşeanul Ioan Zapodeanu, cunoscut în oraş ca “omul cu pământurile”. Conform topului realizat de Adevărul, latifundiarul a adunat în ultimii 16 ani o avere de 290 – 300 de milioane de euro din tranzacţii imobiliare.

Fără firme sau angajaţi, ci doar cu ajutorul unor “colaboratori”, latifundiarul se poate lăuda cu peste 23.000 de hectare de teren în ţară şi alte 2.000 în Cehia. “Piaţa imobiliară era la început după ’90, dar cine simţea gustul pământului ştia că va urma o explozie. Am cumpărat oriunde în ţară şi acum am pământuri cât vezi cu ochii”, spune ieşeanul. 

AFACERI CU BIODISEL

Unul dintre cei mai notorii moldoveni din topul bogaţilor României este Adrian Porumboiu. Strigat de toţi vasluienii “domnul preşedinte”, Poromboiu a ajuns la o avere de 270 - 280 milioane de euro cu afaceri făcute în special în domeniul agriculturii. Cu peste 26.000 de hectare cultivate de cereale, Adrian Porumboiu este cel mai mare cultivator de grâu din sud-estul Europei.
“Vreau să produc energie din biomasă.

Acesta este viitorul”, spune Porumboiu, care deţine şi culturi importante de rapiţă. Vasluianul şi-a făcut un nume şi ca finanţator al clubului de fotbal Sporting Vaslui, echipă situată printre primele din Liga I. Un alt moldovean de top, clasat pe locul 35 între cei mai bogaţi români, este ieşeanul Iulian Dascălu. Unul dintre cei mai mari dezvoltatori de centre comerciale din România, acesta deţine malluri la Iaşi, Suceava, Cluj şi Timişoara.

Ultimul proiect imobiliar, Palas, se va întinde pe 12 hectare de teren din spatele Palatului Culturii din Iaşi. Investiţia sa în acest proiect este de 250 de milioane de euro.

Pe locul 44 în top “Adevărul 500 Miliardari” găsim o altă familie de moldoveni.  Familia Apostol din Paşcani (Iaşi) are o avere estimată la 230 de milioane de euro din afaceri dezvoltate în industria cărnii şi agricultură. Lucian Apostol a preluat Grupul de Firme Kosarom de la tatăl lui, senatorul independent Neculai Apostol. Cifra de afaceri a crescut de la an la an, ajungând în 2007 la 45 de milioane de euro.

“LETEA NU ESTE DE VĂNZARE”

Patru locuri mai jos, pe 48, găsim familia lui Dumitru Sechelariu cu o avere de 190 – 200 de milioane de euro. Fostul primar al Bacăului este proprietarul fabricii de hârtie Letea Bacău, al echipei de fotbal locale şi al firmei Deşteptarea SA, care editează un ziar local. Mai controlează compania de transport public Selena, unde mama sa este acţionar majoritar. Letea a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 2 milioane de euro.

“Letea nu este de vânzare. În primul rând, pentru că este profitabilă. Dacă o vând, ea valorează câteva sute de milioane de euro”, spune Dumitru Sechelariu.

image

Vreau să produc energie din biomasă. Acesta este viitorul

image


Adrian Porumboiu
Om de afaceri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite