Moldoveni care au ajuns departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii universităţilor ieşene au job-urile la care au visat, însă în străinătate. Tot mai mulţi tineri moldoveni îşi propun să părăsească ţara imediat după terminarea facultăţii. Ei simt că nu se pot realiza profesional aici, dar şi că nu vor fi plătiţi pe măsura eforturilor.

Banii şi prestigiul nu le pot stinge însă dorul de casă, de familia şi prietenii pe care i-au lăsat în urmă.

Pe Sergiu Marius Talin l-au fugărit din ţară salariile de mizerie, precum şi gândul că va locui cu părinţii tot restul vieţii.

După ce a terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi, Sergiu a lucrat la diverse firme, dar perspectivele erau sumbre.

„Am plecat pentru că nu reuşeam să mă descurc, pentru că salariul nu-mi ajungea până la sfârşitul lunii, iar ideea de a sta acasă la mama, nu era pe gustul meu”, povesteşte tânărul.

Acesta a luat drumul Italiei şi s-a stabilit la Milano, unde s-a angajat la divizia informatică a băncii Intesa-SanPaolo. Este foarte mulţumit de slujba sa, deşi nu este exact pe domeniul în care s-a specializat în facultate.

Irina vinde sucuri în deşert

Irina Iacobescu, din Suceava, a absolvit Facultatea de Litere din Iaşi, iar de patru ani şi jumătate este manager la Refreshments Company din Dubai, firmă care distribuie băuturi răcoritoare în Orientul Mijlociu.

Ea coordonează campanii­le de promovare în zonă, pe toate canalele de distribuţie. A lucrat şi în ţară, timp de şase ani, tot în domeniul serviciilor, la Bucureşti. A plecat, dezamăgită fiind de modul în care îşi tratează angajaţii patronii din ţara noastră.

Radu lucrează în industria aerospaţială

Unii tineri încearcă să-şi construiască mai întâi o carieră aici, dar se simt descurajaţi, iar întemeierea unei familii complică şi mai mult lucrurile. Radu Siminiceanu, absolvent al Facultăţii de Informatică, a fost scurtă vreme preparator universitar, dar şi-a dat seama că nu poate trăi din cercetare în România.

În urmă cu zece ani, a „prins” o bursă doctorală în Statele Unite şi a plecat împreună cu soţia, fără să mai privească în urmă. S-au stabilit în Hampton şi lucrează ca cercetător de gradul I la National Institute of Aerospace, un institut de cercetare desprins în 2003 de NASA.

Radu se ocupă de diverse proiecte de cercetare în aeronautică şi zbor spaţial care ţin de domeniul siguranţei zborului. „Salariul este foarte motivant şi nu cred că voi reveni în ţară în următorii 20 de ani”, spune cercetătorul.

Alina descoperă noi medicamente

Ieşeanca Alina Burlacu Popa este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” şi ar fi dorit să lucreze în domeniul industriei farmaceutice sau într-o staţiune de cercetări. A fost însă dezamăgită de condiţiile din ţara noastră şi a căutat alte oportunităţi. A găsit ceea ce îşi dorea tocmai în Canada, la compania de medicamente PerkinElmer.

„Faptul că am ajuns să lucrez într-o companie internaţională, într-un laborator cu aparatură de ultimă generaţie, care stă la baza descoperirii şi dezvoltării noilor medicamente, este pentru mine o mare realizare. Mă simt împlinită profesional, am ajuns să fac ce mi-am dorit şi ce îmi place”, ne spune Alina Burlacu.

image

Salariul este foarte motivant şi nu cred că voi reveni în ţară în următorii 20 de ani

image


Radu Siminiceanu
Cercetător ştiinţific

Cei fugiţi denunţă „pilele“

Specialiştii care au părăsit ţara după căderea comunismului spun că le-ar fi greu să se obişnuiască cu „noile realităţi româneşti”. Liviu Nicolăescu (44 ani), profesor de matematică la Universitatea Indiana, Virginia, plecat în anii ’90, este de părere că la noi nu s-au schimbat oricum prea multe lucruri, şi că relaţiile sunt în continuare un atu dacă ţinteşti prea sus.

“Competiţia este mai acerbă şi mai transparentă aici. Chiar dacă nu ai relaţii, ai şanse foarte mari să te realizezi profesional.  Condiţiile de lucru sunt foarte bune şi eşti mereu la curent cu evoluţia cercetării”, spune profesorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite