Moldova, ameninţată de puhoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţa, de-a lungul anilor au fost inundate zone din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Baia şi Vatra Dornei. În judeţele Neamţ şi Bacău se află într-o zonă de vulnerabilitate 11

Bistriţa, de-a lungul anilor au fost inundate zone din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Baia şi Vatra Dornei. În judeţele Neamţ şi Bacău se află într-o zonă de vulnerabilitate 11 localităţi, dintre care se remarcă Poiana Teiului, Girov, Palanca sau Bruturoasa. Anul trecut, pe râurile din Moldova, debitele apelor au depăşit cu mult maximele luate în calcul atunci când s-au construit digurile. Majoritatea lucrărilor de îndiguire şi regularizare au o perioadă de funcţionare de 20 - 25 de ani, iar după 1990, din cauza resurselor financiare insuficiente, s-au efectuat lucrări de întreţinere şi reparaţii sub nivelul necesar. Toate acestea au dus la degradarea lucrărilor existente de îndiguire şi regularizare pentru perioadele de ape mari.
Prutul este o altă zonă vulnerabilă la inundaţii. Doar 30 la sută din totalul celor 700 de kilometri de îndiguiri respectă standardele de construcţie. Despre restul se poate spune că sunt subdimensionate. La nivelul Direcţiei Apelor Prut, zo nele vulnerabile la inundaţie sunt situate în lungul unor cursuri de apă neamenajate sau la care lucrările de îndiguire sunt subdimensionate şi care au fost intens solicitate la viiturile din ultimii ani. Dintre acestea, specialiştii Apelor Române amintesc râul Prut, pe sectoarele Ortofeana-Dărăbani, Păltiniş - Rădăuţi şi zonele subdimensionate Brateşul de Sus şi Brateşul de Jos, pe râul Bahlui şi afluenţii săi în zona municipiului Iaşi, şi pe râul Jijia, în zona localităţilor Dângeni, Ungureni, Truşeşti, Todireni, Răuşeni, Andrieşeni şi Vlădeni.

Sute de case din judeţul Bacău, în pericol
Încălzirea vremii şi dezgheţul anunţate de meteorologi sunt motive de îngrijorare pentru câteva sute de familii din judeţului Bacău, deoarece casele lor se află pe terenuri unde pot apărea oricând alunecări de teren. În oraşul Moineşti sunt ameninţate 200 de gospodării. Patru dintre familii deja au fost strămutate, pentru că nu mai puteau locui în vechile gospodării. şi în comuna Zemeş, 140 de gospodării sunt ameninţate de alunecările de teren. Dealul Humăriei, zona bisericii şi strada şoimului sunt cele trei zone în care locuitorii nu mai au siguranţa unei locuinţe şi se tem tot mai mult că vor rămâne sub cerul liber. Primele alunecări de teren au avut loc în 1992 şi de atunci pământul "fuge" puţin câte puţin în fiecare an. "Trei familii deja au fost strămutate, după ce gospodăriile vechi deveniseră un adevărat pericol pentru siguranţa locatarilor. Ceilalţi au primit, deocamdată, doar materiale de construcţie pentru consolidarea locuinţelor. Alte măsuri nu putem lua, pentru că nu dispunem de fondurile necesare", a declarat primarul comunei Zemeş, Ionuţ şelaru. Alte 60 de familii dintr-un cătun de la marginea comunei sunt speriate de alunecările de teren, după ce anul trecut o casă şi anexele sale s-au prăbuşit din cauza acestui fenomen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite