Reuters: Băsescu riscă să irite Rusia prin declaraţii legate de R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reuters: Băsescu riscă să irite Rusia prin declaraţii legate de R. Moldova
Reuters: Băsescu riscă să irite Rusia prin declaraţii legate de R. Moldova

Preşedintele Traian Băsescu riscă să irite R. Moldova şi Rusia, după ce ieri a spus că speră că puterile prooccidentale vor obţine un rezultat mai bun în alegerile legislative de luna aceasta din R. Moldova, comentează Reuters.

"Sper că forţele democratice, actuala opoziţie, se vor poziţiona mai bine după alegerile din 2009", a declarat şeful statului în prezenţa mai multor jurnalişti străini.

"Considerăm că, după alegeri, indiferent cine va fi la putere, relaţiile bilaterale vor reveni pe calea normală. Nimeni nu ne poate schimba obiectivul de a aduce R. Moldova mai aproape de UE...avem o datorie faţă de populaţia din R.Moldova", a spus Traian Băsescu.

Potrivit Reuters, prinsă între Ucraina şi România, R.Moldova este printre fostele republici sovietice unde Rusia şi UE sunt în competiţie pentru influenţă.

Preşedintele României nu a precizat câte cereri pentru cetăţenie sunt acum procesate, dar a declarat: "Evaluăm că, în timp, circa două milioane de cetăţeni moldoveni vor avea cetăţenie română".

Acest lucru nu reprezintă un pericol din punctul de vedere al emigrării, a explicat Traian Băsescu.

Reamintim că, preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin a acuzat România, membră UE din 2007, că a alimentat violenţele din aprilie şi a spus că partidele de opoziţie sunt decise ca ţara să facă parte din România.

Alegerile din aprilie au dus la victoria comuniştilor şi la proteste de stradă, despre care Chişinăul a spus că au fost alimentate de Bucureşti. România a negat orice inplicare. Rusia a spus atunci că acele revolte urmăreau să submineze suveranitatea fostei republici sovietice R. Moldova şi a acuzat forţele ce vor unirea cu România, transmite NewsIn.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite