Moda automutilării printre cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre ei apelează la cerşetorie, cu toate că beneficiază şi de ajutor de handicapat. Ziarul „Adevărul de Seară” continuă campania împotriva cerşetorilor, menită să determină autorităţile locale să ia atitudine în faţa acestui fenomen.

O mână secţionată sau lipsa unui picior atrag de cele multe ori atenţia unui cetăţean care nu se poate abţine să nu îi dea câţiva bani unui cerşetor. Însă ei nu ştiu că aceştia s-au automutilat pentru a-şi aduce un venit în plus, pe lângă pensia de handicapat, de 250 de lei, pe care o primesc de la stat.
Chiar dacă la prima vedere par oameni inofensivi, mintea lor funcţionează foarte bine. Recunosc că trăiesc mai mult mai bine decât un om care munceşte opt ore la birou, într-o instituţie publică.

Adună chiar şi 300 de lei în două ore

Rezes Imbre, un tânăr de 26 de ani, domiciliat în localitatea Petea, se încadrează perfect în acest scenariu. Şi-a pierdut ambele mâni la o vârstă foarte fragedă, şi asta după ce s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune, ameninţând că vrea să se omoare.
Cerşeşte de mai bine de cinci ani pe străzile Sătmarului. „Nu am părinţi, copii sau soţie. Naşa mea de botez mă ajută să îmi ridic banii din cutiuţa în care zilnic, oamenii îmi aruncă câţiva leuţi. În zile normale, câştig 50 de lei. Sărbătorile sunt şi pentru noi profitabile. În doar două ore, strâng 300 de lei”, a declarat tânărul care a fost ridicat, ieri, de Poliţia Comunitară.
În aceeaşi situaţie se află un alt bărbat, de 22 de ani, tot din localitatea Petea, care are un handicap la mâini. „Încerc să mă descurc cum pot. Câştig bine şi îmi convine să cerşesc”, a declarat Robert Canoloş

Program de funcţionar  

Cerşetorii duc o viaţă foarte liniştită. „Muncesc” opt ore pe zi, iar duminica se bucură şi ei de ziua liberă. „În fiecare zi am program de lucru, bine stabilit. La ora 9.00 dimineaţa îmi ocup locul în oraş, iar cu autobuzul de la ora 16.00 mă întorc acasa. Sâmbătă muncesc până la 14.00, iar duminică sunt liber”, a declarat Rezes Imbre. Acest program de lucru le convine foarte mult, iar până după amiază, reuşesc să îşi facă norma.
Csiki Ludovic, şef al serviciului de pază din cadrul Poliţiei Comunitare a studiat foarte îndeaproape acest fenomen. „Cerşetorii spun că au ajuns în acest fel din cauza familiei. Însă ei se urcă pe stâlpii de înaltă tensiune şi se electrocutează. Am realizat un studiu, observând că toate sunt provocate intenţionat. În acest fel, dacă supravieţuiesc, medicii sunt obligaţi să le amputeze mâna ori piciorul, iar ei se folosesc de asta la cerşeit”, a declarat Csiki Ludovic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite