Mobile de secol XXI şi bătaie ca-n Evul Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din Penitenciarul Brăila, unde mai mulţi deţinuţi au reclamat că au fost bătuţi, s-a soldat cu o anchetă, dar şi cu dezbateri pe tema drepturilor omului. Joia trecută, la un

Situaţia din Penitenciarul Brăila, unde mai mulţi deţinuţi au reclamat că au fost bătuţi, s-a soldat cu o anchetă, dar şi cu dezbateri pe tema drepturilor omului.

Joia trecută, la un control de rutină, cinci deţinuţi care se întorceau în penitenciarul Brăila după ce fuseseră la muncă au fost depistaţi cu telefoane mobile şi cu alcool asupra lor. Ei au mărturisit că bunurile interzise erau destinate altor doi deţinuţi.

Imobilizaţi pentru mobile

Percheziţiile s-au lăsat cu scandal. “În urma efectuării percheziţiei şi descoperirii obiectelor interzise, aceştia au devenit recalcitranţi, opunând rezistenţă şi având o atitudine agresivă, atât în limbaj, cât şi în comportament”, declara la scurt timp după incident subcomisar Simona Cioară, purtătorul de cuvânt al penitenciarului.

Soţiile a doi dintre deţinuţi au reclamat însă că gardienii i-ar fi bătut pe aceştia. Mai mult, în ciuda faptului că deţinuţilor le fuseseră confiscate telefoanele, reprezentanţii presei locale au primit mesaje MMS din închisoare, cu poze care arătau leziunile suferite de deţinuţi.

Feţele medaliei

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au declanşat anchete paralele cu cea a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În timp ce comisia de anchetă oficială vorbea despre “folosirea disproporţionată a metodelor de imobilizare şi folosire a forţei în raport cu faptele comise de către angajaţii Penitenciarului Brăila”, reprezentanţii societăţii civile au folosit termeni mult mai duri, de genul “tortură”.

Ieri, în dispută a intervenit Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care a susţinut că fotografiile ajunse în posesia mass-mediei nu dovedesc agresiunea din partea personalului unităţii, „fiind cunoscut şi documentat faptul că deţinuţii îşi produc autoagresiuni în situaţiile când încalcă regulamentul intern pentru a şantaja personalul penitenciarelor“.

Celule cu celular

Existenţa telefoanelor în celulele penitenciarului pare a fi un lucru obişnuit la Brăila. Numai la raziile din octombrie şi noiembrie numărul mobilelor confiscate a depăşit 30 de aparate. În ciuda raziilor, duminică după-amiaza deţinuţii continuau să trimită presei locale fotografii din închisoare de pe mobile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite