Moartea unui cântăreţ popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupul neînsufleţit al interpretului Ion Dolănescu va fi depus mâine la Ateneul Român, pentru cei care vor să îi aducă un ultim omagiu. Cântăreţul de muzică populară va fi numit, post mortem, cetăţean de onoare al comunei sale natale Perşinari, din judeţul Dâmboviţa, iar Căminul Cultural din localitate îi va purta numele.

Cunoscutul interpret Ion Dolănescu s-a stins din viaţă, în urma unui stop cardiac. Artistul a murit în locuinţa sa din Bucureşti, în ciuda eforturilor de resuscitare depuse de medicii sosiţi la domiciliu. La ora 16.15 s-a constatat decesul.

Ion Dolănescu se afla la masă, în locuinţa sa, alături de un preot. Apoi i s-a făcut rău şi s-a retras în dormitor, a povestit Irina Loghin, prietenă şi colegă de breaslă a cântăreţului. “Sunt înmărmurită şi nu-mi vine să cred că s-a dus. Mă doare sufletul. Nu-mi revin. S-a dus un nume mare, un talent unic”, a spus Loghin.

Ion Dolănescu avea 65 de ani şi o carieră prodigioasă. El a fost răsplătit cu Discul de Aur pentru activitatea sa artistică din perioada  1970- 1996. S-a născut la 25 ianuarie 1944, la Peşinari, lângă Târgovişte, într-o familie săracă şi numeroasă, crescând alături de patru fraţi şi trei surori. În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte şi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă.

A înregistrat peste 50 de albume

Şi-a început cariera muzicală cu “Măi Lenuţă treci-i dealul” şi “De-ar fi mândra fată bună”, primele sale cântece înregistrate la radio. Au urmat peste 50 de albume care l-au consacrat drept “rapsodul muzicii populare româneşti”.

De asemenea, a înregistrat şi un album de muzică uşoară, “Astăzi e ziua ta”, împreună cu Maria Ciobanu. Ion Dolănescu a trăit o viaţă tumultuoasă. A iubit femeile şi femeile l-au iubit pe el.

A fost, o perioadă scurtă, căsătorit cu Maria Ciobanu şi din dragostea lor a apărut Ionuţ, cel care avea să calce fidel pe urmele tatălui său. Mai are un băiat, pe Dragoş, rod al unei alte iubiri, cu Margarita Valenciano, din Costa Rica.

Are peste o mie de fini

A fost un mare iubitor de oameni, de petreceri şi de Dumnezeu, mărturie fiind cei peste o mie de fini pe care i-a botezat sau cununat.

Ion Dolănescu şi Maria Ciobanu,  alături de fiul lor, Ionuţ Foto: Arhiva Adevărul

S-a implicat şi în politică, fiind deputat de Ilfov în legislatura 2000-2004, din partea Partidului România Mare  şi membru al Comisiei de Cultură, artă şi mijloace de informare în masă.

În vara lui 2004, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.Ion Dolănescu a oferit ultimul spectacol în toamna anului trecut în comuna Nufăru, judeţul Tulcea. Atunci a primit cele din urmă aplauze.

Benone Sinulescu a presimţit tragedia

Cântăreţul Benone Sinulescu a povestit că nici el şi nici soţia lui nu au putut dormi în noaptea dinaintea morţii lui Dolănescu.

„Suntem terminaţi, eram puţini cei care mai ţineam sus steagul folclorului şi uite că ne stingem... Ion Dolănescu era cu opt ani mai tânăr decât mine. Îl cunosc de pe vremea când eu eram solist la Ansamblul Ciocârlia, iar el era militar. Mi-a plăcut de la bun început cum cânta. Eram diferiţi ca stil, dar avea aceeaşi căldură, acelaşi lirism în cântecele lui, ca şi mine. Era un băiat foarte ambiţios.

Ultima oară ne-am întâlnit la nişte emisiuni de televiziune, pentru că el nu prea mai ieşea... Noaptea trecută nu am putut să dormim nici eu, nici soţia mea. O fi fost o presimţire? Nu ştiu ce s-a putut întâmpla: azi-dimineaţă (ieri –n.n.) am auzit că Ion era bine, la prânz am auzit că era bine, iar după-amiază am auzit că a murit...”.

Noaptea trecută nu am putut să dormim nici eu, nici soţia mea. O fi fost o presimţire? (...) La prânz am auzit că era bine, iar după-amiază am auzit că a murit...

Benone Sinulescu, cântăreţ

Cântece care l-au făcut celebru

- “M-am născut lângă Carpaţi”
-“Mândro, când ne iubeam noi”
-“Gorjule, grădină dulce”
-“Să-mi trăiască nevestica”
-“De când sunt pe-acest pământ”
-“Neuitata mea, Maria”
-“Pe sub dealul cu izvorul” (duet cu Maria Ciobanu)
-“Au, lele, vino-ncoa’ ” (duet cu Maria Ciobanu)
-“Face-m-aş privighetoare” (duet cu Maria Ciobanu)

Distincţie

În vara lui 2004, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.

Era un băiat frumos cu un glas cristalin. Era primit ca un Dumnezeu, ca un sfânt.

Alexandru Arşinel, actor şi cântăreţ

Publicul i-a apreciat repertoriul şi l-a aşezat pe cele mai înalte cote ale popularităţii

Marioara Murărescu, realizator TV

Este mare păcat că se duc oameni care cântă cu adevărat

Sofia Vicoveanca, interpretă de muzică populară

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

La scurtă vreme după moartea cântăreţului, cei l-au iubit au început să posteze melodii ale lui Dolănescu pe Youtube: 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite