Moartea lui David - vinovaţi fără nume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii lui David Constantineanu - băieţelul de trei ani care a murit în urma unei anestezii la Centrul Medical Unirea din Băneasa – acuză anchetatorii că refuză expertizarea tehnică şi medicală a aparatelor de resuscitare. „Sunt două aparate în cauză, din care unul nu a funcţionat.

Poliţia a ridicat aceste defibrilatoare, dar pentru expertiză se aşteaptă încuviinţarea procurorului. Din câte am înţeles, procurorul nu a fost de acord cu această expertiză, motivând că nu s-a început încă urmărirea penală”, ne-a declarat Oxana Chironda, avocatul familiei Constantineanu.

Varianta Poliţiei

În fapt, susţin poliţiştii, refuzul procurorului a privit doar expertiza informatică a aparatului de rezonanţă magnetică (RMN). Potrivit şefului Serviciului Omoruri din cadrul Poliţie Capitalei, Radu Gavriş, în acest caz „s-a propus începerea urmăririi penale, in rem (se cercetează fapte, nu persoane), pentru ucidere din culpă”.

Procurorul a respins cererea de percheziţie informatică  a aparatului de rezonanţă magnetică, astfel că poliţiştii au fost nevoiţi, ieri după-amiază, să desigileze camera unde se află aparatul. Acesta va fi verificat totuşi de experţii firmei producătoare.

Cele două defibrilatoare, utilizate pentru resuscitarea copilului, au fost ridicate de poliţie şi urmează ca în această dimineaţă să fie expertizate de specialiştii Oficiului Tehnic pentru Dispozitive Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Analiza aparatului de rezonanţă magnetică (RMN) s-a înfăptuit în prezenţa reprezentantului firmei producătoare, a avocaţilor şi a reprezentanţilor Centrului Medical Unirea, încercându-se în primul rând recuperarea datelor informatice stocate de aparat.

Procurorii aşteaptă raportul legiştilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează deocamdată actele premergătoare începerii urmăririi penale.

Anchetatorii au motivat infirmarea rezoluţiei de începere a urmăririi penale dispusă în acest caz de poliţişti. Motivul: nu există încă o constatare medico - legală. „În lipsa unei constatări medico - legale care să statueze cu privire la cauzele decesului nu se poate stabili incidenţa activităţii culpabile a unor persoane”, a declarat, ieri, procurorul Bogdan Staicu, purtător de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sector 1. 

Micuţul David Constantineanu a murit luni, după ce medicii l-au anesteziat pentru un RMN. Părinţii copilului au acuzat că aparatele de resuscitare au fost aduse târziu, iar când au fost aduse nu funcţionau. David era bolnav de tetrapareză spastică. Tatăl său, Ciprian Constantineanu, consideră că medicii de la CMU sunt vinovaţi de moartea copilului şi a declarat că va da în judecată clinica.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite