Moarte sigură în ţară, viaţă nouă la nemţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dana Dobromir (24 de ani) din Caraş-Severin a umblat nouă luni prin spitalele din România fără ca nimeni să-i spună că are cancer. Dana a luptat de una singură pentru a afla în primul rând diagnosticul corect. Are şanse la viaţă numai după ce a fost tratată cu mare grijă în Germania.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Coşmarul Danei, o tânără din Bozovici, Caraş-Severin, avea să înceapă în urmă cu un an. Primele semne au fost banale: o durere de şold şi o stare generală nu tocmai plăcută. „Am mers la Spitalul Militar Timişoara, unde am fost internată şi mi s-au făcut două radiografii, una la bazin şi ­alta la coloană, analize de sânge, ecografie la organele interne. Medicii mi-au spus că nu se vede nimic şi că totul este bine", a povestit tânăra.

Timp de zece zile a urmat o terapie cu antiinflamator. După terminarea tratamentului durerile au revenit şi au urmat alte drumuri la medici, care i-au recomandat masaj, fizioterapie şi băi termale. „Doamna doctor a concluzionat că am o discopatie lombară, să fac zece zile de fizioterapie şi să investesc bani să-mi iau o saltea tare, iar până atunci, dacă pot, să dorm pe o scândură. O radiografie, trei medici, două păreri", a mărturisit Dana prin messenger de pe patul de spital din Bonn, Germania.

A aflat că are cancer de pe internet

Lunile au trecut şi durerile au devenit insuportabile. Tânăra nu mai putea să doarmă noaptea şi a ajuns chiar şi la urgenţe, unde i s-au făcut calmante. S-a dus din nou la medici care au trimis-o la psihiatru, considerând că din cauza depresiei are dureri închipuite.

image

Numai după ce a insistat, cu mari intervenţii, a obţinut un bilet de trimitere la RMN, pe care l-a făcut pe banii ei la o clinică privată. Răspunsul l-a primit în braţe, la recepţie. A deschis plicul, iar diagnosticul, venit la nouă luni de la primele dureri, a fost: diseminare vertebrală a unei forme de limfon, fără să-i explice cineva ce înseamnă denumirea medicală.

„După ce am văzut rezultatul ­mi-am dat seama că nu este de bine, dar nu am ştiut exact ce înseamnă până am ajuns acasă şi am căutat pe Google. CANCER!", şi-a amintit Dana. Tot de pe internet a aflat că primul pas este consultarea unui medic hematolog. „Am fost la Spitalul Municipal. Mi s-a spus să stau cinci minute şi am aşteptat două ore. Nimeni nu m-a băgat în seamă, toată lumea era ocupată. Îmi venea să ţip: Am CANCER, cât să mai aştept!? Nu am aşteptat nouă luni să-mi găsiţi ce am? Nici acum când vă zic eu vouă, în loc să-mi ziceţi voi mie ce am, nu mă băgaţi în seamă?", ne-a povestit Dana revoltată.

Tratamentul o costă 70.000 de euro

Pentru că s-a săturat să aştepte în România, Dana a căutat pe internet şi a găsit în vară un spital în Germania. Într-o zi, directorul spitalului i-a răspuns la e-mail, a înţeles că este grav şi a chemat-o de urgenţă în Germania, ţinând să o trateze personal. Tânăra este de patru luni la tratament la Spitalul Universitar din Bonn, Germania.

image

Iniţial, Dana şi părinţii ei, oameni simpli de la ţară, au înţeles că tratamentul o s-o coste între 15.000 şi 18.000 de euro. A aflat ulterior că o costă aproape 70.000 de euro. „În mod normal, banii trebuie viraţi în cont înainte de tratament, dar, după ce au auzit ce am păţit, medicii şi-au dat seama că am trăit o dramă care trebuie să se sfârşească. Pentru ei am fost importantă eu, nu banii", a mai spus Dana. Până acum, tânăra a strâns 25.000 de euro, dar mai are nevoie de bani.

Diferenţă de tratamente

Incompetenţa medicilor români

Timp de nouă luni, Dana Dobromir a fost plimbată prin spitalele din ţară. Cu cancer de câteva luni, tânăra a primit ca prim tratament: o saltea tare. Medicul respectiv a „încurajat-o": „Pe toţi ne doare spatele". Nici măcar după diagnostic, tânăra nu a fost luată în seamă. Directorul Spitalului Militar, Gheorghe Murariu, unde Dana a fost tratată prima dată, a spus că nu cunoaşte cazul, că e plecat din localitate, dar o să verifice când se întoarce în oraş.

Doctorii străini au îngrijit-o regeşte

Tânăra spune că diferenţa dintre tratamentul primit în Germania şi cel din România este ca de la cer la pământ. „De la asistentă am primit o ciocolată imensă. Doamna doctor mi-a dat o pastilă mare de jucărie care poate fi şi pernă. Te fac să uiţi că ai cancer", a spus Dana. Ea a adăugat că, spre deosebire de România, medicii de acolo fac tot. „Nici măcar sângele pentru analize nu îl ia asistenta. Medicul scrie inclusiv reţeta, îţi reţine numele şi te salută pe holuri", a mai povestit Dana.

Cei care o pot ajuta pot să o facă prin conturile deschise la sucursala BRD Reşiţa pe numele Daniela Dobromir.

Conturile sunt:

RO 55 BRDE 110 SV 207 330 111 00 (pentru lei)
RO 02 BRDE 110 SV 207 331 011 00 (pentru euro)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite