Miting pro-Băsescu, cu flori şi autografe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele suspendat a fost susţinut, în Piaţa Universităţii, de o mulţime pestriţă Bătrâni, tineri, părinţi cu copii în cârcă, oameni ponosiţi şi inşi scrobiţi au

Preşedintele suspendat a fost susţinut, în Piaţa Universităţii, de o mulţime pestriţă

Bătrâni, tineri, părinţi cu copii în cârcă, oameni ponosiţi şi inşi scrobiţi au participat, deopotrivă, joi, la mitingul de susţinere a preşedintelui Traian Băsescu. Prezentă şi ea în Piaţa Universităţii, Elena Băsescu a oferit, după modelul tatălui său, autografe.

Primii au sosit la "Kilometrul zero" vârstnicii, conectaţi în permanenţă, graţie televizorului şi timpului liber, la ştirile politice. Bărbaţii şi femeile cu părul cărunt au vorbit de Legea lustraţiei, de hibele din agricultură şi de necesitatea verificării averilor demnitarilor, lăsând atitudinea pătimaşă de-o parte pe timpul discuţiilor. Desigur, n-au lipsit învrăjbiţii.

Manifestaţie organizată

Îmbrăcaţi modest şi cu feţele chircite de lipsurile tranziţiei, s-au avântat în strigăte răguşite anti-Tăriceanu, anti-Voiculescu, anti-Patriciu, anti-presă şi anti-orice în afară, bineînţeles, de Traian Băsescu.

Mitingul a căpătat un aer organizat o dată cu sosirea tinerilor, înarmaţi cu lozinci pro-Băsescu şi pregătiţi pentru scandări contra suspendării. Pancarte inscripţionate "Felix Demagogul", "Bem sau guvernăm?", "Jos Tăriceanu!" sau "Victime pentru Băsescu", scrise în engleză, s-au putut citi deasupra capetelor celor proaspăt veniţi în piaţă. Câţiva studenţi au venit chiar cu narcise în mâini. Unii aflaseră întâmplător, în autobuz, de suspendare.

Fără să stea pe gânduri, au coborât la staţia RATB de la Universitate, aşa, să vadă ce se întâmplă. După ce s-a zvonit că un ONG, Asociaţia pentru Iniţiative Civice, ar fi obţinut de la primărie recunoaşterea protestului drept "miting autorizat", pe piepturile manifestanţilor au apărut ecusoane roşii - "Voturi de blam la adresa parlamentarilor".

Elena Băsescu a dat autografe

Plecarea lui Băsescu a lăsat în Piaţă numai 300 de persoane, majoritatea tineri şi puşi pe glumă. Câteva grupuleţe vesele îngânau scandările de genul "Băsescu, nu demisiona!", în timp ce mulţi gură-cască făceau poze cu mobilul şi râdeau prosteşte. Mai mult, sosirea Elenei Băsescu în Piaţa Universităţii a transformat mitingul într-o sesiune de autografe şi complimente. "Elena - cea mai frumoasă şi Băse - cel mai tare. Năstase şi ăilalţi, la puşcărie!", a fost cea mai colorată urare adresată mezinei preşedintelui. În rest, atmosferă de bulevard, până spre ora 22.00. Un om s-a perindat cu o cutie electorală pe cap, prevăzută cu găuri pentru ochi, pe care scria "Nu mai fiţi
orbi". Doi-trei cerşetori au strigat şi ei, cu damful de rigoare, împotriva "mafiei". Abia spre miezul nopţii protestatarii au dovedit că ascultă de sfatul lui Băsescu şi au plecat acasă. Dar nu oricum, ci cu promisiuni că vor reveni la kilometrul zero ca să facă "o nouă revoluţie".

Mitinguri ratate şi în ţară

La Arad, majoritatea celor 100 de cetăţeni care au participat joi seara la mitingul din faţa Palatului Administrativ au fost chemaţi prin SMS sau au fost aduşi cu autocarul. La protest a participat şi primarul Gheorghe Falcă, finul de cununie al preşedintelui Traian Băsescu. 50 de persoane, majoritatea membri PD Gorj, au protestat în centrul municipiului Târgu Jiu, faţă de suspendare. Slaba prezenţă la miting a fost explicată şi de meciul dintre echipa locală, Pandurii, şi Rapid, din Cupa României. Doar 100 de ieşeni, majoritatea studenţi, şi-au arătat joi seară sprijinul faţă de Băsescu. La un moment dat, protestarii au obosit şi au plecat spre case sau spre baruri să vadă şi ei meciul. La Timişoara, isteria a atins cote nebănuite. Ieri, poliţiştii timişoreni au fost anunţaţi, telefonic, că în sediul PSD va fi detonat un dispozitiv explozibil. Alarma s-a dovedit falsă. Aproximativ 100 de persoane au protestat şi la Craiova faţă de suspendarea lui Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite