Mită pentru câştigarea războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cumpăraţi-i pe oamenii talibanilor cu un pumn de bani. Negociaţi cu liderii lor, chiar dacă sunt mânjiţi de sânge. Scopul e să scurtăm războiul”, se arată în ultimul ghid de intervenţie în Afganistan elaborat de armata britanică şi prezentat în „The Times”.

Ghidul va fi înmânat noilor ofiţeri trimişi în misiune, el putând reprezenta şi o recunoaştere a faptului că strategia de până acum a armatei britanice, bazată pe forţă, a fost un eşec.

Noul manual detaliază procedura mituirii. „Liderii militari trebuie să aibă bani îndeajuns încât să îi convingă pe localnici să nu se alăture inamicului”, este stipulat în ghid.

Este ştiut că talibanii plătesc mercenarilor locali aproximativ 10 dolari pe zi. Un general britanic a explicat abordarea: „Armele cele mai bune de combatere a talibanilor nu sunt întotdeauna cele care răpăie gloanţe. Uneori, banii pot fi mai eficienţi”.

Oficialul nu a uitat însă să precizeze că totul se negociază: „Bineînţeles,  asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm cu bani în ei.”

Practic însă, comandanţilor britanici pare să le vină greu să aplice ghidul. Unul dintre motive este lipsa banilor, ei plângându-se că pot avea la dispoziţie sume foarte mici, şi în orice caz, mult mai mici decât cele ale liderilor militari americani. Însă motivul principal poate fi perioada în care este aplicată strategia.

„Este prea târziu acum”, a declarat un fost ofiţer britanic, actualmente parlamentar conservator.

„Ştiu că încă din 2006, un grup de generali a spus că în loc să trimită trupele la Helmand, armata ar face mai bine dacă i-ar cumpăra pe liderii locali. Acum aceştia sunt deja adjudecaţi”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite