Misterul unui foc de armă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Iancu (19 ani) se află în comă după ce a fost împuşcată de Ionuţ-Cristian Dinu (20 de ani) cu arma de vânătoare a tatălui său, poliţist. Tânărul susţine că a împuşcat-o pe prietena surorii sale accidental, în timp ce muta arma dintr-o cameră în alta.

Alexandra Iancu locuia în comuna doljeană Celaru, însă de aproape doi ani stătea în chirie în casa familiei Dinu, din Craiova. Fata era colegă de clasă la Liceul „Henri Coandă” din oraş şi bună prietenă cu sora lui Ionuţ, Steluţa Mădălina.

Cele două abia trecuseră de proba orală a examenului de bacalaureat, iar astăzi ar fi trebuit să susţină proba scrisă la limba şi literatura română. Ieri-dimineaţă a plecat de acasă în jurul orei 8.30. Câteva ore mai târziu, la 10.55, în liniştea străzii Jieţului, s-a auzit o împuşcătură.

„Am auzit ceva care semăna cu un foc de armă. Nu aveam cum să aud mai multe, casa este bine izolată“, a spus Vasile Untoiu, aflat în apropierea casei poliţistului.

Poliţia, chemată de sora trăgătorului

Autorităţile au fost chemate de Steluţa, care a sunat la serviciul de urgenţă 112. Alexandra a ajuns la Spitalul Judeţean în comă. Medicii au fost de la început rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire ale tinerei. „Victima se află în stare gravă, în comă profundă de gradul V. Este ţinută în viaţă pe ventilator. Are şanse minime de supravieţuire“, a declarat Mariana Trică, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova.

Părinţii fetei sunt în stare de şoc. „Fata mea a plecat de acasă pe picioarele ei. Acum a ajuns la spital împuşcată!“, a reuşit să spună mama Alexandrei. Mihai Iancu, tatăl fetei, a ajuns şi el la spital cu ambulanţa după ce i s-a făcut rău când a auzit ce i s-a întâmplat unicului său copil.

Ionuţ-Cristian Dinu este fiul unui poliţist de la Secţia 1, iar în prezent este student. Potrivit anchetatorilor, el susţine că totul a fost un accident. „Tânărul a vrut să mute arma dintr-o încăpere în alta, iar din greşeală a scăpat-o pe podea, moment în care un glonţ a lovit-o pe fată direct în cap“, a spus Adrian Căpraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. Fata a fost găsită lângă un pat, inconştientă.

Nelu Dinu, poliţistul de la Secţia 1, va fi şi el cercetat pentru felul în care îşi păstra arma de vânătoare, pentru care avea permis. „Bărbatul trebuia să ţină arma într-o cutie metalică închisă. Trebuie să cercetăm dacă a respectat legea. Ionuţ-Cristian Dinu va fi cercetat pentru vătămare corporală gravă şi uz de armă letală fără drept, iar în funcţie de starea de sănătate a victimei se va stabili încadrarea juridică“, a mai precizat Căpraru.

Despre tatăl lui Ionuţ, colegii săi au cuvinte de laudă. „Nu a avut nicio abatere disciplinară, iar noi nu avem ce să-i reproşăm din punct de vedere profesional”, a precizat Căpraru.

„Nici la discotecă nu se ducea“

image

Casa familiei Dinu, unde s-a petrecut tragedia   Foto: L. Nica



Ieri, la Liceul „Henri Coandă”, profesorii erau consternaţi de ceea ce i s-a întâmplat tinerei care voia să ajungă avocat. „Alexanda era o elevă model şi terminase clasa a XII-a cu media 8,79“, a declarat Mihai Dragu, directorul liceului.

Claudia Ivaşcu, consilier coordonator de programe, spune că, în urmă cu două zile, discutase cu Alexandra despre proiectele ei de viitor, dar şi despre cum se simte Steluţa, ştiind că cele două fete sunt prietene de nedespărţit. Potrivit consilierului, unul dintre motivele pentru care cele două locuiau împreună a fost că Steluţa suferise în urmă cu câteva luni o operaţie de alungire a piciorului drept, iar Alexandra avea grijă de ea.

În comuna Celaru, Alexandra este cunoscută ca o fată cuminte şi silitoare. „Nici la discotecă nu se ducea, aşa era de cuminte. Învăţa foarte mult să se facă avocat”, a spus Ion Andrei, vecin al familiei. „Nu ştiu, mamă, de unde i-a dat Dumnezeu atâta minte, dar de mică a fost sclipitoare”, spune Georgeta Ionescu, verişoara tatălui Alexandrei.

Armele se păstrează descărcate

Armele de vânătoare se păstrează, descărcate, în rasteluri sau fişete metalice încuiate cu cheie sau lacăt, iar muniţia trebuie depozitată într-un alt loc, de asemenea prevăzut cu încuietoare şi asigurat. Potrivit directorului Direcţiei Arme şi Muniţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisarul-şef Constantin Grumezescu, „armele de vânătoare nu se păstrează niciodată încărcate, iar cele care sunt construite din mai multe componente detaşabile se păstrează dezmembrate”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite