FOTO Mircea Finescu, peste 30 de recorduri şi premiere naţionale. S-a stins din viaţă legenda planorismului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 88 de ani, planoristul care a revoluţionat aviaţia acrobatică în România s-a ridicat la ceruri vineri, 1 iulie, după mai mulţi ani de suferinţă. Ceremonia de incinerare va avea loc azi, 4 iulie, la orele 14.00, la Crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti.

Mircea Finescu face parte din categoria acelor personalităţi care te cuceresc imediat cu farmecul, cu sfătoşenia lor, cu prea plinul amintirilor pentru care cerneala nu s-ar isprăvi niciodată.

Dincolo de toate aceste calităţi stă, de neclintit, pasiunea sa pentru aviaţia sportivă şi realizările incontestabile în domeniu. În decursul prodigioasei sale cariere a deţinut peste 30 de recorduri şi premiere naţionale: primul looping inversat şi nod de Savoia cu planorul, prima legătură telefonică ansamblul avion remorcher - planor, sau remorcaj la automosor cu declanşator în apropierea centrului de greutate şi multe altele.

image

Scurtă biografie:
Finescu Mircea-Gheorghe s-a nşscut la Arad, pe 26 ianuarie 1923. De-a lungul anilor a dat dovadă de o mare îndemânare în zborul cu planorul, fiind unul dintre cei care au revoluţionat acest sport în Romania.

image

Realizări:
• 1948 Calan C-ul Argint, a cincea insignă internaţională efectuată în ţară.
• 1952 C-ul de Aur.
• 1964 primul deţinător a celor trei Diamante.
• 1957 titlul de Maestru al sportului şi în 1964 Maestru emerit al sportului, pentru planorism.
• 1963 Federaţia Aeronautică Internaţională îi acordă diploma „Paul Tissandier". Din 1956-1995 este membru şi preşedinte al comisiei centrale de planorism în FAR.
• A participat între 1950 şi 1982 la 33 de campionate interne (22) şi externe (11) deţinând titlul de campion naţional de nouă ori, o dată vicecampion naţional, al Ungariei şi balcanic.
• Între 1948 şi 1979 realizează 30 de recorduri naţionale, însumând întreaga paletă a probelor sportive.

image

A acumulat în cei 42 de ani de zbor 7842 ore şi 1683 la avion, pilotând peste 70 de tipuri de planoare. A publicat numeroase articole de analiză şi propagandă pentru planorism.

Zburător de excepţie, foarte cerebral, a făcut şi s-a preocupat permanent de zborul ştiinţific şi nu după ureche, fiind un rafinat analist al fenomenelor legate de zbor filtrate cu inteligenţă. Un psihic foarte bine echilibrat, l-a slujit în permanenţă.

Ca orice „vedetă" a stârnit invidii prost camuflate şi chiar delaţiuni, dar s-a ridicat deasupra lor cu spirit olimpian, rămânând mereu un luptător dârz, care şi-a atins obiectivele.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite