Mircea Dinescu: Am ajuns să fiu incompatibil pentru că am crescut capre în timp ce citeam dosarele Securității

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casație și Justiție a Justiție(ICCJ) a decis, vineri, că Mircea Dinescu, fost membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității(CNSAS), nu va mai avea voie să ocupe o demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

Contactat de reporterii „Adevărul", Mircea Dinescu a explicat atât motivul pentru care consideră că Justiția a dat acest verdict, precum și principiul filosofic care stă la baza conceptului de „incompatibilitate".

„Mi se pare destul de ciudată decizia Înaltei Curți, avât în vedere că eu am câștigat acest proces acum 3 ani, când am reușit să demonstrez că nu eram administrator la firma mea de capre. Eu am cedat responsabilitățile firmei mele de crescut capre unui inginer. Boul care a anunțat că eu sunt incompatibil însă, ar fi trebuit să știe că eu nu mai sunt membru al CNSAS", a explicat Dinescu.

„Nu e incompatibil să crești capre și să studiezi dosare ale fostei Securități"

Scriitorul Mircea Dinescu a subliniat, însă, că „incompatibilitate nu înseamnă că eu creșteam capre în timp ce studiam dosarele Securității. Conceptul de incompatibilitate a fost creat ca ministrul Transporturilor, spre exemplu, să nu aibă firme de asfaltat. Nu e incompatibil să crești capre și să studiezi dosare ale fostei Securități".

Astfel, Dinescu evidențiază importanța incompatibilității în funcțiile publice care îți pot aduce beneficii materiale private.

„Cei care au făcut poliție politică se pot prevala că ar fi fost condamnați când eram eu incompatibil“

În opinia lui Dinescu, toată povestea are o bătaie mai lungă: „titirezul acestei povești este că cei care au făcut poliție politică și au fost descoperiți de mine se pot prevala pentru că ar fi fost condamnați când eu eram incompatibil."

Toată această poveste, spune Dinescu, îi amintește de o întâmplare dinainte de '89.

„Eu și Radu Tudoran ne-am trezit că am primit amendă penală și, deci cazier, astfel încât nu mai puteam candida la nicio funcție de conducere la Uniunea Scriitorilor", a spus Dinescu.

„Iată că am primit asta și pe vremea capitalismului pentru că am crescut niște capre în timp ce citeam dosarele Securității".

Decizia Curții de Apel București și recursul ANI la ICCJ

ICCJ a hotărât că Mircea Dinescu s-a aflat în stare de incompatibilitate, începând cu 27 martie 2006, întrucât a deținut concomitent cu funcția publică de la CNSAS și funcția de administrator la două societăți comerciale.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate, Dinescu a deținut, începând cu 19 februarie 2004, funcția de administrator unic la SC Agroindustrială SRL Giubega, iar în perioada 15 decembrie 2005 - 14 noiembrie 2008, a exercitat efectiv funcția de administrator unic al SC Gradina cu Vișini SRL, concomitent cu aceea de membru al CNSAS.

Inițial, Mircea Dinescu avusese câștig de cauză în procesul intentat de ANI, la Curtea de Apel București. Însă, Înalta Curte a admis recursul Agenției în cazul Dinescu și a hotărât definitiv incompatibilitatea lui Dinescu. Drept urmare, fostul membru CNSAS nu va mai avea voie să ocupe o demnitate publică timp de trei ani.

SC Agroindustriala SRL Giubega și SC Gradina cu Visini SRL au desfășurat activitate comercială în mod neîntrerupt și au înregistrat, în perioada 2006-2008, venituri in suma totala de 6.145.388 de lei si profit de 2.058.010 de lei.

Functia de membru al Colegiului CNSAS este incompatibilă cu funcția de administrator la societățile comerciale.

Mircea Dinescu și-a încheiat mandatul ca membru al CNSAS la începutul anului 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite