Mioriţa, la concurenţă cu oile franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

văzut Târgul Internaţional Agraria, din complexul Expo Transilvania, din cartierul clujean Mărăşti, încă înainte de inaugurarea oficială de ieri de la ora 11. Manifestarea a fost onorată,

văzut Târgul Internaţional Agraria, din complexul Expo Transilvania, din cartierul clujean Mărăşti, încă înainte de inaugurarea oficială de ieri de la ora 11. Manifestarea a fost onorată, pe lângă autorităţile judeţene, de importanţi oaspeţi străini, printre care consulul german de la Sibiu şi un reprezentant al Ministerului Economiei din Austria. Iniţiatorul şi organizatorul principal al manifestării, încă de acum 12 ani, Helmut Schott, a cerut lărgirea complexului expoziţional, deoarece pe lângă cele peste 200 de firme prezente, din 15 ţări, alte câteva zeci nu au putut fi primite, din lipsa spaţiului.
În expoziţie pot fi văzute utilaje pentru industria alimentară, sunt făcute demonstraţii pe viu, aromele gogoşilor proaspete se întâlnesc cu cele ale altor preparate culinare. În spaţiul exterior, predomină utilajele agricole şi animalele. Tractorul românesc stă pitit între uriaşele utilaje italiene, ruseşti şi olandeze. Puţinele firme româneşti care au venit la manifestarea expoziţională, şi care îşi păstrează locurile de la ediţiile trecute, pot fi uşor recunoscute. Din păcate, prin designul încă insuficient modernizat. Cel mai frecvent produs este mulgătoarea automată, semn că este cea mai bună oportunitate pentru comercianţi. Parcul animalelor este cel mai aglomerat loc din expoziţie. Armăsarii din hergheliile din Beclean şi Sânpaul atrag curioşii, la fel ca şi caleştile din Bistriţa, produse de reprezentanţii Direcţiei Silvice. La mică distanţă stau oile româneşti, ţurcane sau merinos, despărţite printr-un cort de oile fermierilor francezi, cu rasele proprii, Rava şi Hampshire. După cum ne-a declarat Eric Bodinat, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor Hampshire, pentru a putea fi achiziţionate prin programe SAPARD, a fost obţinut acordul Comisiei Europene de la Bruxelles. Sunt rase care obţin miei de două ori pe an, iar oile produc multă carne. Aglomeraţie este şi la sectorul de bovine, unde un taur imens austriac, de peste 1,3 tone, ameninţă să distrugă adăpostul de lemn de care este fixat. Manifestarea este însoţită de un program ştiinţific, susţinut de specialişti români şi străini, în zilele dedicate delegaţiilor naţionale ale României, Austriei şi Germaniei, pe teme de actualitate, precum pregătirea aderării şi creşterea performanţelor în ferme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite