Minivacanţa, surpriză de 1 Mai pentru salariaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un milion de bugetari vor scăpa de serviciu, de sâmbătă, 28 aprilie, şi până marţi, 1 mai, inclusiv "Încă din primele mele zile ca ministru, am făcut această propunere!

Peste un milion de bugetari vor scăpa de serviciu, de sâmbătă, 28 aprilie, şi până marţi, 1 mai, inclusiv

"Încă din primele mele zile ca ministru, am făcut această propunere! Condiţia pe care o pusesem atunci era ca ziua de 30 aprilie să fie recuperată sâmbătă, 21 aprilie. Am toată siguranţa că, la şedinţa de guvern din această săptămână, propunerea mea va fi acceptată", a precizat Paul Păcuraru, în exclusivitate pentru "Adevărul".

"Acum n-aş putea spune exact în care sâmbătă urmează a fi recuperată ziua de 30 aprilie... În plus, nu cred că s-ar supăra nimeni pentru că vine într-o sâmbătă. Oricum, cam ştim cu toţii cum se recuperează în zilele de weekend", a zâmbit ministrul muncii.

Salariaţii din mediul privat, liberi doar de 1 mai

Dacă bugetarii au şanse să-şi planifice o mică vacanţă, nu acelaşi lucru pot face şi angajaţii din mediul privat. Minivacanţa acestora va fi întreruptă de ziua de 30 aprilie, când majoritatea companiilor prezente pe piaţa românească va avea program de lucru normal. Singura zi liberă pentru mediul privat va fi data de 1 mai, consfinţită prin lege. Astfel, salariaţii băncilor, atât cei din back-office, cât şi cei din front-office, vor avea liber de 1 mai. Sucursalele vor fi închise, urmând să funcţioneze doar reţelele de ATM-uri şi POS-uri. Situaţia este însă cu totul alta în cadrul companiilor de telefonie mobilă sau retail.

"Partea de office din cadrul Telemobil va avea liber de 1 mai. Singurii care vor lucra vor fi angajaţii din segmentul de relaţii cu clienţii, aceştia urmând să-şi ia o zi liberă în oricare altă perioadă", a declarat, pentru "Adevărul", Carmen Lazăr, head of corporate affairs în cadrul companiei Telemobil.

Retailul este un alt domeniu în care uşile afacerii nu pot fi închise cu desăvârşire: magazinele Altex şi Media Galaxy vor avea, pe 1 mai, program de lucru normal, în timp ce doar salariaţii pe partea de office se vor bucura de o zi de relaxare, dată prin lege.

Angajatorii, obligaţi să dea liber salariaţilor pe 30 aprilie

Dar în cazul unei hotărâri de guvern care decretează ziua de luni, 30 aprilie, ca zi liberă, angajatorii trebuie să se conformeze, indiferent dacă sunt de stat sau privaţi. "Întotdeauna un act normativ care este în favoarea salariaţilor va fi mai puternic decât clauzele dintr-un contract de muncă, indiferent că este individual, colectiv, pe ramură sau naţional. Practic, toate societăţile vor fi obligate să le dea liber pe 30 aprilie angajaţilor, sau să le compenseze - material sau cu o zi liberă, la schimb - faptul că luni ei vor veni la muncă", precizează Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România.

În cazul în care se stabileşte o altă zi pentru recuperarea celei decretate oficial ca liberă, angajatorii vor fi nevoiţi să o respecte ca fiind zi de lucru normală.

Luni, regiile "în foc continuu" vor avea program de duminică

Transportul călătorilor bucureşteni va avea toate coordonatele unei zile libere. "Nu este o problemă pentru noi cu continuarea activităţii şi luni în regim de duminică. Salariaţii care vor fi liberi, vor recupera timpul respectiv, dar nu cred că la noi este posibil să o facă toţi în ziua stabilită prin actul normativ emis de guvern", a precizat Mihai Vlădărău, purtător de cuvânt al Regiei Autonome de Transport în Comun din Bucureşti.

În schimb, cei de la metrou au anticipat viitoarea zi liberă dintre weekend şi 1 mai. "Personalul care lucrează în regim zilnic, la program de opt ore, a recuperat ziua de 30 aprilie încă de pe 21 a acestei luni", a declarat directorul Metrorex, Liviu Şoavă.

Şi metroul va avea program de duminică. "Între orele 5,00 şi 7,00, trenurile vor circula la interval de 10-12 minute, urmând ca, până la 20,00, să vină mai des, cu o frecvenţă de opt-nouă minute. După 20,00, vor reveni la perioada de 10-12 minute", a mai precizat directorul Şoavă.

România, ţara cu cele mai puţine zile de sărbătoare

Potrivit articolului 134 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 Mai, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, la care se mai adaugă alte două zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Prevederile art. 134 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.Chiar dacă zilele menţionate sunt adăugate weekendurilor libere, România are cel mai mic număr de zile de sărbătoare din Europa, potrivit datelor existente la Bruxelles.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite