Ministrul Sănătăţii: Numărul raportat de infecţii intraspitaliceşti în România este mult sub media europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat astăzi, la Târgu Mureş, că numărul raportat de infecţii intraspitaliceşti în România este mult sub media europeană. El a subliniat că în Germania, unde sistemul sanitar este mult mai dezvoltat, numărul acestor infecţii este mai mare, aşa va avea o discuţie cu medicii, pentru a vedea motivul pentru care nu se declară numărul real.

"Este evident că avem un număr raportat de infecţii intraspitaliceşti care este mult sub media europeană. Stăm foarte bine, dacă ne uităm pe cifre. Şi în Germania şi în ţări unde sistemul sanitar este mult mai dezvoltat numărul acestora este mai mare. Eu voi avea o consultare cu medicii să văd care este motivul principal pentru care nu declară", a spus Cseke.

Potrivit ministrului de resort, rezultatul anchetei dispuse Spitalul CFR 2 va fi făcut public săptămâna viitoare: "Ancheta este în curs de derulare, a fost o evaluare şi o anchetă, au fost ridicate probe şi aştept rezultatele. Nu v-aş declara mai mult, pentru că este vorba de nişte analize care sunt de specialitate. Evident că am anumite întrebări, se pot pune şi trebuie să îşi găsească un răspuns după finalizarea anchetei pentru că s-a vorbit mult pe acest subiect în ultimul timp. Eu vreau să profit de ocazie să spun că este vorba de diferenţe de jumătate de oră între cele două intervenţii, în acelaşi bloc operator, de două persoane care vin din mediu diferit. Şi atunci, având şi un alt bloc operator în care au avut loc intervenţii, dar nu au fost consecinţe negative, sigur se pun anumite întrebări, care trebuie să îşi găsească răspuns în raportul care se va întocmi. Eu cred că săptămâna viitoare vom avea răspunsul".

Soprana de operetă, Amelia Antoniu, a ajuns în comă de gradul IV din cauza unei bacterii luate din Spitalul CF 2 din Bucureşti. Medicii de la Spitalul Universitar, unde solista Operetei este internată la Terapie Intensivă, au anunţat că starea ei s-a ameliorat uşor, este detubată şi respiră fără ventilator.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Universitar, Bogdan Popescu, cealaltă pacientă adusă vineri, la acelaşi spital în urma unei infecţii contractate ca şi solista Antoniu la Spitalul CFR2, este în continuare în stare gravă. Femeia respiră cu ajutorul aparatelor şi are insuficienţă multiplă de organe.

Directorul spitalului CFR2 a fost demis. Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află această unitate spitalicească, a închis secţia de Ginecologie şi a luat probe epidemiologice, care au fost duse la laborator pentru a se stabili de ce natură este virusul respectiv.

Berceanu a precizat a dispus efectuarea unor anchete la toate cele 16 spitale din sistemul CFR. El a făcut această declaraţie la Băileşti, în Dolj, la un miting aviatic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite