Ministrul Justiţiei: Doi judecători de la Curtea Constituţională sunt incompatibili şi trebuie revocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat că doi judecători de la Curtea Constituţională sunt incompatibili şi trebuie revocaţi din funcţii. Este vorba chiar despre preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, şi despre judecătoarea Iulia Motoc.

UPDATE 22.25 Judecătoarea CCR Iulia Motoc a răspuns acuzaţiilor aduse de Titus Corlăţean printr-o postare pe Facebook. "Relativ de la declaraţia Ministrului Justiţiei legate de incomptabilitatea mea, amintesc următoarele: 1. Calitatea de expert al unei organism nu este o funcţie publică: mulţi membri ai Comisiei de la Veneţia sunt judecători ai Curţilor Constituţionale 2. Sunt expert neremunerat în Comitetul Drepturile Omului, O.N.U şi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE 3. Aceste două calităţi nu sunt funcţii publice", a scris soţia ambasadorului României la Bruxelles pe Facebook.

UPDATE 22.05 Agenția Națională de Integritate a răspuns la afirmațiile făcute de ministrul Justiției, Titus Corlățean, infirmând acuzațiile de incompatibilitate care planează asupra câtorva judecători ai Curții Constituționale.

”Domnul judecător Augustin Zegrean și doamna judecător Iulia Motoc nu se află în nicio situație prevăzută de Legea 176/2010, referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităților, conflictelor de interese sau la existența unor diferențe semnificative nejustificate între averea dobândită și veniturile realizate. Precizăm faptul că pe rolul Agenției Naționale de Integritate nu există niciun dosar de evaluare în curs, referitor la domnul judecător Augustin Zegrean, respectiv la doamna judecător Iulia Motoc”, se arată în comunicatul de presă dat de ANI.

Potrivit lui Corlăţean, Iulia Motoc are alte trei angajamenteinternaţionale, fapt care ar contraveni, de asemenea, prevederilor legii de funcţionare a Curţii. Soțul Iuliei Motoc este reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

"Lucrurile stau indubitabil din punct de vedere legal, este o încălcare a legii, este o stare de incompatibilitate. Primul pas ar fi trebuit făcut de plenul CC şi eu, ca ministru al Justiţiei, aştept mâine (joi, n.r.) ca plenul CC, potrivit legii, să constate starea de incompatibilitate şi aceşti doi judecători să-şi înceteze mandatul", a declarat Corlăţean, miercuri seara, la România TV.

Vezi aici CV-ul Iuliei Motoc!

Titus Corlăţean mai spune că deciziile celor doi sunt nule.

Miercuri, Curtea Constituțională a luat o decizie în ceea ce privește reprezentantul României la Consiliul European de pe 28-29 iunie. Iulia Motoc a fost unul dintre judecătorii care au votat ca Traian Băsescu să reprezinte România la Consiliul European de la Bruxelles.

Potrivit procedurilor Uniunii, fiecare participant la Consiliul European, care începe mâine la Bruxelles, primește o insignă. Această insignă este înmânată de către organizatori reprezentantului permanent, în cazul României domnului Motoc, urmând ca acesta din urmă să o ofere șefului delegației. În cazul în care la Bruxelles se vor prezenta atât Traian Băsescu, cât și Victor Ponta, Motoc va fi cel care va lua o decizie finală, respectiv cui să-i înmâneze insigna.

"Preşedintele CC (Augustin Zegrean, n.r.) s-a antepronunţat cu privire la speţa pe care astăzi CC a tranşat-o, cine ar trebui să meargă şi cine nu la Bruxelles, în luna mai înainte de votul parlamentului de adoptare a acelei declaraţii care aproba elementele de mandat ale prim-ministrului. Zegrean a făcut public declaraţii cu privire la faptul că preşedintele trebuie sa reprezinte România", a declarat ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite