Ministrul Justiţiei a cerut CEDO prelungirea cu nouă luni a termenului în problema retrocedărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat marţi că a solicitat CEDO prelungirea cu nouă luni a termenului până la care România este obligată să ia măsuri pentru a asigura respectarea dreptului la proprietate şi la un proces de durată rezonabilă în cazurile privind retrocedările.

CEDO a hotărât în 12 octombrie 2010, prin decizia adoptată în cazurile-pilot Atanasiu şi Poenaru şi Solon vs. România, că statul român trebuie ia măsuri, în termen de 18 luni, prin care să asigure că este resptectat dreptul la proprietate şi la un proces de durată rezonabilă în cauze referitoare la retrocedări.

Judecătorii de la Strasbourg au anunţat la începutul anului 2010 că vor aplica pentru România procedura cauzelor-pilot în ceea ce priveşte plângerile care vizează retrocedări de imobile sau terenuri naţionalizate în timpul regimului comunist, având în vedere numărul mare de astfel de plângeri care ajung în fiecare an în atenţia CEDO.

În februarie 2010, când Curtea a hotărât să aplice mecanismul hotărârilor pilot în cazul ţării noastre, reprezentanţii CEDO anunţau că una dintre cauzele deciziei a fost faptul că, în ultimii 15 ani, CEDO a avut de soluţionat mii de dosare asemănătoare, iar la momentul respectiv, alte peste 1.000 erau pe rolul instituţiei. În plus, numai în 2009 au fost înregistrate sute de plângeri noi.

Lipsa unei predictibilităţi a deciziilor instanţelor din România în aceste dosare, precum şi modificarea legislaţiei şi instabilitatea în acest plan a dus la întârzierea hotărârilor definitive ale judecătorilor, astfel încât, dintre sutele de mii de solicitări de retrocedare, doar câteva mii au fost soluţionate. Acest fapt a dus, potrivit CEDO, la valuri de plângeri depuse de români la Strasbourg, în care se reclamă încălcarea dreptului la proprietate şi a dreptului la un proces de o durată rezonabilă, informează NewsIn.

CEDO a subliniat că legislaţia schimbată des a dus la o practică judiciară inconsistentă în domeniul retrocedărilor, la care s-a adăugat şi absenţa unei limite a compensaţiilor care pot fi acordate. În acest context, Curtea a luat act de faptul că doar o mică parte din cererile de compensare au fost soluţioate, iar plăţile făcute sunt şi mai puţine. Mai mult, lipsa unei limite de timp în care cererile de compensare trebuie soluţionate este un alt punct slab al mecanismului din ţara noastră, recunoscut, potrivit CEDO, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai mult, se arată în decizia de CEDO din 12 octombrie, o altă problema a mecanismului de compensare este legată de întârzierea listării la Bursă a Fondului Proprietatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite