Ministrul ungar de Externe: Legea cetăţeniei ungare nu are legătură cu probleme teritoriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, aflat într-o vizită la Bucureşti, legea ungară a cetăţeniei nu are legătură cu probleme teritoriale, el adăugând că Ungaria nu va acorda cetăţenie "în mod global, ci în mod individual, la cerere".

"Apreciem activitatea Guvernului român din ultima perioadă şi poziţia faţă de legile adoptate (de Ungaria - n.r.). Am semnalat faptul că aplicarea acestei legi nu va însemna acordarea cetăţeniei în mod global, ci în mod individual, la cerere. Pe parcursul aplicării acestei legi vom respecta toate reglementările internaţionale, cum de altfel facem şi în domeniul aplicării altor legi", a spus ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, după întâlnirea cu Teodor Baconschi, informează Mediafax.

Ministrul ungar de Externe a precizat că Legea ungară a cetăţeniei nu afectează cu nimic legea ungară electorală care prevede că au drept de vot numai acele persoane care au domiciliul pe teritoriul Ungariei.

Întrebat dacă prin această lege nu se încurajează grupurile care cer autonomia teritorială, Martonyi a răspuns: "Legea cetăţeniei nu are niciun fel de legătură cu probleme teritoriale".

"Bănuiesc că aceasta este o problemă şi în alte zone. Problema cetăţeniei atât în cazul sârbilor, croaţilor, românilor şi al altor naţiuni se ocupă de oameni şi nu de teritorii. Deci, nu are absolut niciun fel de contingenţă cu problemele teritoriale. Nu ne ocupăm de problema autonomiei."

"Comunităţile umane au dreptul să-şi aleagă variantele în care doresc să convieţuiască, ce fel de autonomie doresc sau nu doresc. Problema cetăţeniei şi problema autonomiei sunt două probleme absolut distincte", a mai spus ministrul ungar.

Replica lui Baconschi

Ministrul de Externe al României a declarat că a primit din partea omologului ungar asigurări că Budapesta va aplica toate amendamentele la legea cetăţeniei astfel încât să evite discriminarea pe considerente etnice.

"Domnul ministru Martonyi m-a asigurat că Budapesta va aplica toate amendamentele la legea cetăţeniei astfel încât să evite discriminarea pe considerente etnice şi orice formă de acordare în masă a cetăţeniei", a spus Baconschi, după întâlnirea cu ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi.

Teodor Baconschi a precizat că este posibil ca în curând românii din Ungaria să aibă un reprezentant în Parlamentul de la Budapesta.

"Domnul ministru mi-a spus că există un proiect pentru reforma statului maghiar în direcţia unui Parlament cu mai puţini membri şi mi-a dat totodată două veşti bune pentru comunitatea românească din Ungaria - posibilitatea de a avea în curând un reprezentant de drept în Parlamentul de la Budapesta, precum şi examinarea posibilităţii de a declara Biserica Ortodoxă Română din Ungaria drept cult istoric în ţara vecină", a subliniat ministrul român.

El a adăugat că această măsură ar ameliora "condiţia legală şi vizibilitatea socială" a BOR în Ungaria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite