Kovesi: activitatea Ministerului Public ar putea fi blocată de volumul mare de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kovesi: activitatea Ministerului Public ar putea fi blocată de volumul mare de lucru
Kovesi: activitatea Ministerului Public ar putea fi blocată de volumul mare de lucru

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat astăzi, la prezentarea instituţiei de Ziua Uşilor Deschise, că activitatea Ministerului Public ar putea fi blocată până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală în 2012, de aceea este nevoie de modificări legislative până la acea dată.

"Proiectul Codului de procedură penală rezolvă o parte dintre aceste probleme, însă este necesară intervenţia legiuitorului anterior intrării sale în vigoare, întrucât continuarea acestei evoluţii  până în 2012, data estimată pentru aplicarea noului cod, ar putea face ca volumul de activitate al Ministerului Public să blocheze, practic, activitatea instituţiei", a spus procurorul general Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi a precizat că prioritatea sistemului judiciar este identificarea de soluţii care să permită reducerea numărului de dosare, prin intervenţii legislative.

Kovesi a arătat că una dintre problemele de funcţionare a Ministerului Public o constituie creşterea permanentă a volumului de activitate.

"Din acest motiv, prioritatea sistemului judiciar trebuie să fie identificarea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare, fiind necesar ca intervenţia legiuitorului să vizeze cauzele problemei", a spus ea.

Procurorul general a explicat că existenţa a 1,2 milioane de dosare penale într-o societate cu 18 milioane de adulţi este "o anomalie, în condiţiile în care s-ar presupune că, în medie, un român din 14 ar fi săvârşit o faptă penală, iar un român din cinci ar fi implicat, într-o formă sau alta, într-un dosar  penal". Kovesi a spus că o explicaţie pentru numărul mare de dosare penale este şi faptul că multe dintre sesizări sunt nejustificate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite