Ministerul Sănătăţii introduce taxa pe produsele fast-food pentru a aduce bani la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cseke Attila
Cseke Attila

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat astăzi că intenţionează să introducă o nouă taxă, cea pentru produsele fast food, similară celei de viciu, banii strânşi urmând să fie folosiţi pentru programele din sănătate şi de investiţii.

Cseke Attila a precizat că începând de astăzi pe site-ul Ministerului Sănătăţii se va afla în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern de introducere a taxei pe produsele fast food.

"În aceste zile am cerut Comisiei de nutriţie a MS să stabilească exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea întâlniri cu producătorii şi cu cei vizaţi de această măsură... Similară taxei pe viciu, noua taxă ar reprezenta un procent din vânzarea produselor fast food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derulării programelor de sănătate şi a celor de investiţii în infrastructura din sistem", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Ministrul nu a dat niciun fel de informaţie în legătură cu sumele pe care le-ar putea colecta la buget prin introducerea taxei pe produse fast food.

Cseke Attila a afirmat că anul 2010 va fi unul greu în Sănătate din punct de vedere financiar. Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul acesta este de 4.191,6 milioane lei, puţin mai mare decât cel pe 2009, de 4.044,6 milioane lei.

Printre priorităţile noului ministru al Sănătăţii pentru acest an se numără descentralizarea, identificarea unor resurse suplimentare de finanţare a sistemului medical, informatizarea, reforma structurală cu punct de plecare medicina primară.

"Vom avea dificultăţi în susţinerea programelor de sănătate, a programelor de investiţii în infrastructură şi în aparatură medicală. De asemenea, ne vom confrunta cu probleme în asigurarea necesarului de medicamente şi materiale sanitare în unităţile de primiri urgenţe şi cele de transfuzii sanguine. Totuşi am speranţa că vom putea corela finanţarea cu nevoile sistemului sanitar, dar pe de altă parte trebuie să şi eficientizăm folosirea resurselor financiare în sistem", a subliniat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că este nemulţumit de bugetul alocat Sănătăţii, menţionând că este un buget pentru un an de criză. Ministrul a subliniat necesitatea alocării unui procent de 6% din PIB în următorii patru-şapte ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite