Ministerul Sănătăţii scoate în afara legii tehnicile de fertilizare contra cost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii scoate în afara legii tehnicile de fertilizare contra cost
Ministerul Sănătăţii scoate în afara legii tehnicile de fertilizare contra cost

Un ordin al fostului ministrul al sănătăţii, Ion Bazac, datat 23 septembrie şi publicat în Monitorul Oficial pe 29 septembrie, interzice inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro realizate contra cost. Ordinul 1.156/2009 interzice profitul pe care unităţile sanitare, publice sau private, îl pot realiza prin efectuarea acestor proceduri, stabilind, în consecinţă, că acestea vor fi efectuate gratuit sau deloc.

Conform Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, finanţarea activităţii de transplant se poate realiza din Fondul de sănătate, pentru acele intervenţii existente în programul naţional de transplant, dar şi din donaţii sau prin “contribuţia personală a pacientului sau, pentru el, a unui sistem de asigurări voluntare de sănătate”.

Prevederile ordinului abrogat de Bazac (1290/2006) stipulau că “unităţile publice sau private autorizate de Agenţia Naţională de Transplant sau de Ministerul Sănătăţii pot obţine profit pentru organizator”, adică pentru ele însele, prin organizarea acestor proceduri.

Cum procedurile plătite devin ilegale, continuarea lor constituie infracţiune de trafic de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Actuala conducere a Ministerului Sănătăţii a solicitat o serie de lămuriri suplimentare de la Agenţia Naţională de Transplant, mai ales că ordinul emis de Ion Bazac nu precizează din ce surse vor fi finanţate pe viitor procedurile de inseminare artificială sau de fertilizare in vitro. Legislaţia actuală nu permite decontarea lor de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite