Ministerul Apărării Naţionale a cheltuit 11.000 $ pentru cursuri la Harvard

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Apărării Naţionale a cheltuit 11.000 $ pentru cursuri la Harvard
Ministerul Apărării Naţionale a cheltuit 11.000 $ pentru cursuri la Harvard

Ministerul Apărării Naţionale a plătit, începând cu anul 2005, studii şi diurne la Harvard de aproximativ 11.000 de dolari pentru fiecare dintre angajaţii trimişi să urmeze cursul de două săptămâni din domeniul securităţii internaţionale, se arată într-un răspuns al MApN la solicitarea NewsIn.

Ministerul Apărării precizează că toate costurile participării la acest program de pregătire au variat între 6.900 de dolari şi 11.400 de dolari, aceasta însemnând taxa de participare, transportul şi diurna pentru fiecare dintre participanţi.

Astfel, în anul 2009, Ministerul Apărării Naţionale l-a trimis la Harvard pe secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Armamente, Ioan Aurel Lascu. El a participat la cursul dedicat securităţii naţionale şi internaţionale în perioada 8 august-23 august.

Ministerul Apărării Naţionale a cheltuit 9.500 de dolari pentru fostul secretar de stat Corneliu Dobriţoiu, care a absolvit în 2008 cursul „Leaders in Development Managing political and Economic Change Program”.

Un alt curs la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării a fost cel în domeniul „Securităţii Mării Negre”. Astfel, în perioada 2-29 martie 2009, cursul a fost frecventat de actualul secretar de stat pentru Politica de Apărare şi Planificare din MApN, Viorel Oancea, pentru care ministerul a cheltuit 2.104 de dolari. În perioada 12-29 aprilie 2004 a fost trimis, la acelaşi curs, generalul Nicolae Alexandru Cotoară, care la acea dată era director adjunct al Direcţiei Integrare Euroatlantică şi Relaţii Militare Internaţionale. În prezent, Cotoară este şef al Direcţiei Cooperare Internaţională în Domeniul Apărării.

Cursurile la care au participat angajatii din ministerul român sunt frecventate, potrivit site-ului Universităţii Harvard, de generali, amirali, membri ai Congresului SUA, invitaţi străini de rang inalt – şefi de state, membri ai familiilor regale, dar şi persoane cu funcţie de decizie ai Parlamentelor şi Guvernelor mai multor ţări din Europa, America şi Asia.

Tot potrivit site-ului Universităţii J.F. Kennedy School of Government, Harvard, cursul dedicat securităţii naţionale şi internaţionale se adresează unor oficiali cu funcţii de răspundere importante în acest domeniu. Astfel, acest program „pune la dispoziţia directorilor executivi un cadru prin care să-şi adâncească înţelegerea problemelor actuale de securitate, să-şi antreneze tehnicile de evaluare şi luare de decizii într-un grup de egali şi să contribuie cu propriile idei şi perspective”, se arată pe site-ul instituţiei.

Cu toate acestea, lista participanţilor români la cursurile privind securitatea a fost deschisă, în 2005, de generalul-maior Tudor Munteanu, care la acea vreme era locţiitor al Secretarului de Stat pentru Relaţia cu Parlamentul. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale l-a trimis pe generalul Munteanu, în perioada 21 august-2 septembrie 2005, la cursul „Senior Executives in National and International Security”, se arată într-un răspuns al MApN, remis la solicitarea NewsIn.

În 2005, generalul Tudor Munteanu ocupa funcţia de locţiitor al Secretarului de Stat pentru Relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, funcţie pe care este încadrat şi în prezent. Pe site-ul Ministerului Apărării se arată că „Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică coordonează relaţia cu Parlamentul şi activitatea legislativă, asigură asistenţa juridică şi reprezintă interesele Ministerului Apărării Naţionale în faţa instanţelor de judecată şi a altor organe cu activitate jurisdicţională, asigură relaţiile cu alte autorităţi publice, precum şi cu organizaţiile neguvernamentale”. De altfel, potrivit CV-ului postat pe site-ul MApN, generalul Munteanu a absolvit mai multe cursuri de perfecţionare la Harvard, care nu se regăsesc în adresa remisă către NewsIn. Astfel, în 2003, Munteanu a participat la cursul „Securitatea la Marea Neagră” organizat de J.F. Kennedy School of Government, Harvard, pentru ca în 2006 să participe şi la seminarul dedicat aceluiaşi curs. Tot în 2006, Tudor Munteanu a mers la un alt seminar dedicat securităţii în regiunea lărgită a Mării Negre, care a fost organizat la Bucureşti de către MApN în cooperare cu universitatea din Boston, Statele Unite. Cursurile generalului Munteanu la Harvard s-au încheiat în 2007 cu seminarul „Senior Executive Fellows”.

După generalul Tudor Munteanu, la cursurile de securitate organizate de Harvard a ajuns un subordonar al acestuia de la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul. Este vorba despre colonelul Marcel Voicescu, care ocupa în 2005 funcţia de şef serviciu coordonare activităţi şi resurse la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul şi Informare Publică. Potrivit MApN, Voicescu a fost trimis să se perfecţioneze la Harvard în perioada 19 august-31 august 2007.

În perioada 19 iulie-3 august 2007, MApN a trimis-o la cursuri de securitate pe Georgeta Gavrilă, secretar general al ministerului. Conform site-ului MApN, Secretariatul General al ministerului are „atribuţii în realizarea şi coordonarea lucrărilor de secretariat, gestionarea ansamblului relaţiilor şi circulaţia documentelor la nivelul structurilor centrale, între minister şi autorităţile şi instituţiile publice, organizaţiile neguvernamentale, persoanele juridice şi fizice, monitorizarea, elaborarea şi transmiterea principalelor raportări periodice prevăzute de reglementările în vigoare”. În CV-ul postat pe site, Georgeta Gavrilă spune că a urmat „numeroase alte programe de formare şi perfecţionare profesională organizate de Institutul Naţional de Administraţie, British Know How Fund, Georgetown University, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale”, fără a aminti însă şi de cursul organizat de Harvard.

Începând cu 2005, Ministerul Apărării Naţionale a trimis şapte angajaţi la cursurile de securitate organizate de Harvard.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite