Ministerul de Interne extinde cercetările asupra activităţii Grupului Special Acvila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MAI a extins controlul asupra activităţii Grupului Special Acvila de la înfiinţare până în momentul în care a fost trecut în subordinea Jandarmeriei. Această măsură a ministerului vine în urma unei serii de nereguli constatate în activitatea grupului.

Potrivit unor surse din minister, concluziile controlului intern, finalizat de curând, au adus în discuţie sume imense pentru care nu ar exista acte justificative, decontări ilegale şi plăţi în avans, lucru contrar legislaţiei.

Zeci de milioane de euro pentru servicii şi bunuri

Există un contract prin care Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie (GSPI) Acvila a achiziţionat 1.000 de grenade, pentru care ar fi plătit în avans o sumă foarte mare. Conform unor surse, grenadele au fost achiziţionate de GSPI la un preţ de trei ori mai mare faţă de alte unităţi, însă acest lucru va fi stabilit în cadrul anchetei. Raportul arată că fundamentarea şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli din ultimul an nu a fost în acord cu prevederile legale şi, de asemenea, nu există note de fundamentare care să suţină anumite sume solicitate. Avansurile decontate de membrii GSPI Acvila nu au fost întotdeauna însoţite de documente justificative, unele facturi fiind înregistrate cu întârziere mare, iar importante valori materiale nefiind înregistrate în evidenţa contabilă.

Ofiţerii care au efectuat controlul au constatat că unele modificări ale alocărilor bugetare nu au fost reflectate în buget. Practic, destinaţia fondurilor era schimbată după bunul plac. Nici operaţiunile în numerar, efectuate prin casieria unităţii, nu ar fi fost reflectate corespunzător în contabilitate, mai spun sursele citatem care precizează că au fost depistate mai multe deficienţe grave privind legalitatea primirii şi eliberarea bunurilor materiale.

Prime, la discreţia membrilor Acvila

Mai mult, aceleaşi surse au declarat că au fost depistate multiple deficienţe la încadrarea şi salarizarea personalului legate de plata drepturilor salariale şi a unor avantaje în bani, în special prime, ceea ce a condus la prejudicierea patrimoniului unităţii.

Până în momentul de faţă, nu s-a stabilit un prejudiciu, însă există informaţii potrivit cărora GSPI ar fi cheltuit zeci de milioane de euro pentru servicii şi bunuri pe care alte unităţi din cadrul ministerului le-a achiziţionat la preţuri mult mai mici. Astfel, a fost dispus un control care să acopere toate palierele activităţii GSPI Acvila, de la înfiinţare şi până când a fost transferată Jandarmeriei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite