Şedinţa Guvernului s-a încheiat / Măsura luată de Guvernul lui Boc: majorarea TVA de la 19% la 24%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, fără a majora şi cota unică de impozitare urmând totodată să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale

Update 12.40 Şedinţa Guvernului s-a încheiat. În cadrul şedinţei, Executivul a hotărât că cea mai bună măsură pentru pachetul propus către FMI spre obţinerea împrumutului este majorarea TVA de la 19% la 24%.

Propunerea de majorare a TVA va fi trimisă FMI, care urmează să se reunească cel mai probabil miercuri în board pentru a lua o decizie în privinţa acordării tranşei de împrumut.

Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR a declarat că această măsură uşurează misiunea FMI pentru a vedea care este oportunitatea iscată de această măsură.

Începând din clipa în care se va aplica această măsură, toate cumpărăturile vor creşte cu 5%, cel puţin teoretic. De aici încolo trebuie să ducem o bătălie în această societate împotriva inflaţiei. Dacă nu luăm măsuri corecte, inflaţia ar putea să urce la 10%.

Majorarea TVA îi va lovi şi pe pensionarii care s-au bucurat degeaba ieri, a declarat Adrian Vasilescu la Realitatea TV.

Update 12.05 Şedinţa Guvernului a început de aproximativ 2 ore. Pe masa Guvernului sunt analizate două variante. E discutată impozitarea pensiilor şi se ia în calcul majorarea TVA la 23% sau la 25%.

Update 10.00 Guvernul se reuneşte în şedinţă la ora 10.00

Propunerile ale noului pachet de măsuri de austeritate includ creşterea TVA la 23%, precum şi impozitarea pensiilor între 1.000 şi 3.000 cu 16%. Vlădescu a propus ca şi pensiile mari, peste 3.000 lei să fie impozitate cu 50%. 

Mai citeşte şi:

Mihai Tănăsescu: FMI este decis să continue programul cu România

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice propune şi creşterea contribuţiei la fondul de şomaj cu 1,5%

La această oră liderii coaliţiei discută propunerile făcute de Vlădescu. Ei vor anunţa în scurt timp care va fi varianta finală pe care o va adopta Guvernul ca plan B pentru a rămâne în deficitul de 6,8 %, cerut de FMI care permite eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut.

Vlădescu: Tranşa de la FMI o vom prim în 1 sau 2 iulie

Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu a declarat că România va primi cea de-a cincea tranşe de la FMI, cele 850 de milioane de euro, în 1 sau 2 iulie. "Banii vor fi viraţi de FMI, conform acordului, în data de 30 iulie", a explicat Vlădescu.

Financial Times comentează poziţia vulnerabilă a Guvernului Boc, după decizia CCR / “România amână să-şi ia doctoria amară, ajutorul FMI păsuit”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite