Ministerul de Externe împiedică înhumarea lui Nyiro Jozsef pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe a trimis o solicitare către Ministerul Transporturilor pentru a bloca intrarea în țară a unui vagon în care trebuiau depozitate osemintele scriitorului secui Nyiro Jozsef. Solicitarea MAE este una expresă și obligatorie.

"Solicitarea constă în următorul lucru: să luăm toate măsurile și să interzicem transportul prin intermediul căilor ferate a osemintelor poetului maghiar. (...) CFR Călători a transmis această dispoziție mai departe unităților de la frontiera ungară. Înțeleg că compania de cale ferată din Ungaria a acceptat această solicitare din partea CFR Călători de a nu atașa un vagon care să conțină osemintele poetului maghiar”, a declarat Antonel Tănase, consilier al ministrului Transporturilor.

Osemintele scriitorului secui trebuiau aduse în țară cu ocazia unui circuit turistic al companiei de căi ferate din Ungaria pe teritoriul României.

"Nu se efectuează (n.r. - transportul) și nici nu va fi atașat la garnitură”, a mai adăugat Tănase.

Prin urmare, procesiunea care urma să se desfășoare la Odorheiu Secuiesc duminica aceasta va fi anulată în lipsa osemintelor poetului maghiar.

Ieri Ministerul de Externe a comunicat părții ungare poziția autorităților române, respectiv că nu sunt de acord ca osemintele lui Nyiro Jozsef să fie înhumate pe teritoriul țării noastre. Autoritățile române au argumentat această poziție scoțând în evidență activitatea poetului maghiar între 1941 și 1945: acesta avea un comportament antisemit și a colaborat cu regimul fascist.

Mai multe organizații române s-au opus înhumării poetului maghiar pe teritoriul României.

Citește și:

Autorităţile române nu permit intrarea în ţară a trenului cu cenuşa lui Jozsef Nyiro: „A avut o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite