Ministerul Economiei e pasibil de o amendă de 100 de lei pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Economiei e pasibil de o amendă de 100 de lei pe zi
Ministerul Economiei e pasibil de o amendă de 100 de lei pe zi

Tribunalul Bucureşti a decis ca Ministerul Economiei să publice lista cu siturile avute în vedere pentru construcţia, din 2020, a unei a doua centrale nucleare în România, în caz contrar fiind pasibil de daune de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere, a anunţat luni organizaţia Greenpeace.

Decizia prin care Ministerul Economiei a mai fost obligat şi la daune morale de 1 leu poate fi atacată cu recurs, potrivit deciziei transmise luni de asociaţia ecologică Greenpeace România.

Greenpeace a depus plângere după ce a încercat de mai multe ori să obţine de la minister lista celor 100 de situri pe care le examina în vederea construirii celei de-a doua centrale nucleare, considerând că refuzul ministerului reprezintă o încălcare a Constituţiei, mai ales că ridicarea unei centrale nucleare are un impact major asupra mediului.

Anul trecut, România şi-a anunţat intenţia de a construi a nouă centrală nucleară, pe lângă cea de la Cernavodă, pentru a-şi asigura independenţa energetică.

La începutul lui 2008, directorul general din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, Alexandru Săndulescu, declara că noua centrală nucleară care va fi construită în România va fi gata cel mai probabil în jurul anului 2020, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi demarat în 2008.

Acesta preciza atunci că este dificil de făcut estimări despre investiţiile necesare pentru acest proiect, întrucât este posibil să nu mai fie utilizată aceeaşi tehnologie ca pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

La începtul lunii octombrie 2007, cu ocazia inaugurării reactorului 2 de la Cernavodă, premierul Tăriceanu declara că a solicitat Ministerului Economiei şi Finanţelor să găsească o locaţie optimă pentru construirea unei noi centrale nucleare, în contextul în care România trebuie să se utilizeze din ce în ce mai mult resursele curate de energie, cum ar fi cele nucleare şi hidrologice.

Studiile realizate în 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare în România indicau zone precum cea a Făgăraşului sau cea a râului Siret. Specialiştii afirmă că aceste amplasamente sunt în continuare preferabile din punct de vedere seismologic şi geologic pentru construirea centralei nucleare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite